Patent van Panasonic toont teleconverter met zoom

jesse kraal 1848 0
Teleconverters zijn populair bij onder andere sport- en natuurfotografen. Met toevoeging van een extender heb je immers meer bereik, zonder dat je een objectief hoeft bij te kopen. Panasonic werkt aan een converter die kan zoomen, waardoor de vergrotingsfactor variabel wordt.

Extenders zijn goedkoper en veel kleiner dan een extra objectief dat je moet aanschaffen en meesjouwen, maar hebben ook nadelen. Zo neemt de lichtsterkte met één of twee stops af en verlies je iets aan beeldkwaliteit. De meest voorkomende teleconverters leveren 1,4x vergroting (één stop lichtverlies) of 2x vergroting (twee stops lichtverlies).

Patent op elektronica

Panasonic heeft patent aangevraagd op een elektronisch circuit dat een extender met 'zoom' mogelijk moet maken, het patent is te lezen op Egamiblog. Over de optiek wordt niet gesproken, maar uit praktische overwegingen verwachten we een bereik van 1,4x tot 2x vergroting. Het systeem kent drie standen: 'normaal', 'snel' en 'stil'.

Normaal, snel of stil

In de normale modus zal eerst de zoom van het objectief worden aangestuurd, vervolgens de zoom van de teleconverter en als laatste optioneel de digitale zoom. Schakel je over naar de snelle modus, dan zal de converter tegelijk met het objectief zoomen, zodat de maximale vergroting sneller wordt bereikt. In de stille stand zal als eerste de zoom van de extender aangestuurd worden, verwacht dus dat de scherpstelling uiterst stil zal plaatsvinden.

Panasonci zoom extender
Panasonic heeft vooralsnog alleen een patent aangevraagd op de elektronica en niet op het optische gedeelte. Links zie je het objectief, rechts de camera, in het midden de extender.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse