Patent van Nikon voor foto's met pan-effect

jesse kraal 2486 1
Camera's worden steeds slimmer, meer en meer functies en effecten kun je met een druk op de knop oproepen. Voor sommige technieken is echter nog steeds een geoefend fotograaf nodig, zoals het maken van zogenaamde panfoto's. Maar voor hoelang nog?

'Pannen' is het meetrekken van je camera met het onderwerp, bijvoorbeeld een rijdende auto of motor. De relatief lange sluitertijd zorgt voor een wazige omgeving, terwijl het onderwerp door het meetrekken scherp zal blijven. Een techniek waar je even op zal moeten oefenen, die dynamische resultaten kan opleveren.

PatentAutomatisch

In de zoektocht naar steeds slimmere camera's, heeft Nikon een systeem bedacht dat dit effect kan simuleren, terwijl de camera stilgehouden wordt. Er worden met hoge snelheid twee foto's achter elkaar genomen, waardoor de camera kan analyseren wat het bewegende object is. Het onderwerp wordt als het ware uit de foto geknipt, de rest van het eerste beeld zal een gesimuleerde bewegingsonscherpte krijgen. Door deze beelden weer te combineren moet de foto een overtuigend panning-effect krijgen.

Overtuigend

Of de techniek een overtuigende indruk zal kunnen achterlaten is maar de vraag, tot op heden kunnen we bijvoorbeeld van geringe scherptediepte-simulaties niet echt enthousiast worden. Gewoon blijven oefenen met ├ęcht meetrekken blijft wellicht de beste optie.

pannen
Het is maar de vraag of de techniek een overtuigend resultaat gaat opleveren. Gewoon blijven oefenen met ├ęcht pannen dus. Foto: Jesse Kraal

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van thomasvanderwillik

Dan krijg je dus rijdende auto's met stilstaande wielen...