Patent toont Sony SLT-camera met mirror lock-up

Julian 1607 0
Sony's SLT-camera's met halftransparante spiegels verliezen door deze bijzondere spiegelconstructie ongeveer 1/3e stop aan licht. Een patent van Sony toont een SLT-camera waarbij de spiegel opgeklapt kan worden, om dit lichtverlies tegen te gaan.

Door de halftransparante spiegel presteren de SLT-camera's van Sony net iets minder goed op gebied van ruisprestaties dan camera's met een traditioneel spiegelontwerp, waarbij de spiegel opklapt tijdens het maken van de foto.

Dat is bijvoorbeeld te zien als je de Nikon D7000, Pentax K-5 en Sony SLT-A57 vergelijkt. Allemaal maken ze gebruik van een 16-megapixelsensor uit de fabriek van Sony, maar de SLT-camera blijft iets achter op gebied van ruisprestaties.

SLT vs SLR
Drie camera's met een 16-megapixel Sony-sensor. De Sony SLT-camera presteert iets minder door het lichtverlies

Mirror Lock-up

Een 'mirror lock-up'-functie, waarmee de spiegel tijdelijk opgeklapt kan worden, zou verbetering kunnen brengen. Een patent van Sony laat zo'n constructie zien.

Met de spiegel opgeklapt is het echter niet meer mogelijk om het traditionele fasedetectiesysteem te gebruiken om scherp te stellen. Je bent dan aangewezen op contrastautofocus.

SLT MLU patent
Het patent van Sony toont een SLT-ontwerp met opklapbare spiegel

Fasedetectiepixels

Sony past echter ook fasedetectiepixels toe op de sensor in de NEX-5R, NEX-6 en A99. Mocht een nieuwe SLT-camera ook van deze autofocuspixels worden voorzien, dan kan met de spiegel opgeklapt hier ook gebruik van gemaakt worden.

Spiegel overbodig?

Dat werpt de vraag op hoe lang de spiegelconstructie ├╝berhaupt nog nodig is. De zoeker op de SLT-camera's is al elektronisch, de (transparante ) spiegel wordt alleen nog gebruikt voor het traditionele fasedetectie-af-systeem.
Mocht Sony de fasedetectiefocus met behulp van de sensor weten te verbeteren, dan lijkt de spiegel in zijn geheel overbodig te worden.

Het is nog niet zeker of er een Sony SLT-camera met de mirror lock-up-functie uit het patent op komst is. SonyAlphaRumors zegt wel van een nieuwe bron een soortgelijk gerucht ontvangen te hebben. Mogelijk gaan we de vinding in 2013 in een camera zien.