Patent toont Sony NEX met kantelbare sensor

Julian 2099 5
In een patent van Sony is een NEX-camera met kantelbare sensor te zien. Ook het scherm is 90 graden te kantelen. Hierdoor hoef je voor het maken van portretfoto's de camera niet meer te kantelen. Gaat Sony deze techniek echt toepassen, of blijft het bij een patent? Dat is nog de vraag.

Het patent werd door Sony ingediend op 17 januari 2012 en is sinds 1 augustus 2013 online in te zien, ontdekte Egami.

De afbeeldingen laten duidelijk een Sony NEX-camera zien. Met een dergelijke compacte camera in de portretstand fotograferen is inderdaad niet ideaal, maar of een kantelbare sensor daar echt een logische oplossing voor is, dat is nog de vraag.

Om zowel de sensor als het scherm te laten kantelen zijn flink wat mechanische onderdelen nodig. Dat drijft de prijs op en biedt kans op slijtage. We vragen ons af of zo'n systeem daarom haalbaar is in een relatief goedkope NEX-camera.

Sony patent kantelbare sensor

Waarom geen vierkante sensor?

'Waarom gebruiken camerafabrikanten geen vierkante sensor?', is een vraag die vaker terugkomt als het gaat over dit 'probleem'. De sensor is en blijft echter een van de duurste onderdelen van een digitale camera. Een vierkante sensor met dezelfde breedte als een aps-c-sensor heeft een flink groter oppervlak en zal daardoor ook flink duurder zijn.

Sony NEX-5T

Volgens SonyAlphaRumors is er wel een nieuwe NEX-camera op komst: de Sony NEX-5T. Naast de naam is er nog weinig bekend over eventuele specificaties van dit toestel. Logischerwijs zou je in deze opvolger van de NEX-5R bijvoorbeeld de 20-megapixelsensor uit de Sony A58 kunnen verwachten.

Er bestaat een kleine kans dat Sony daadwerkelijk dit kantelmechanisme toevoegt in de NEX-5T, de fabrikant maakt immers wel vaker gewaagde en opvallende stappen. Voorlopig zullen we nog even moeten afwachten, officieel is er nog niets bekend over een nieuwe NEX.

afbeelding van peter w

... nog handiger is een cirkelvormige sensor. hoef je je camera ook niet meer recht te houden (horizontaal/verticaal). Liefst een foveonsensor dan. D800 komt vooralsnog het dichtst in de buurt. Met een staande uitsnede uit een liggende foto heb je nog de dubbele resolutie van een D2s, ooit kon je daar een aardige prent mee maken.
... als er toch met die sensor geschoven wordt: als er een tilt/shift mechanisme in komt als bij een technische camera, ohhhh... (al zeker niet realiseerbaar).

afbeelding van Julian

Een ronde sensor zou qua beeldcirkel ideaal zijn inderdaad, een ronde sensor produceren is echter verre van ideaal. Sesoren worden uitgesneden uit een ronde wafer. Hoe kleiner de sensor, hoe meer je er uit kunt snijden. Een fullframe-sensor is duurder omdat er een relatief hoger percentage uitvalt (één stofje en de sensor is niet meer te gebruiken). Zou je ronde sensoren uitsnijden, dan blijf je met veel (kostbaar) restmateriaal zitten.

afbeelding van JanRoel

Waarom worden lenzen niet rechthoekig gemaakt?

afbeelding van RH Boks

een draaibare sensor is niet nieuw Phase-one heeft al een tijdje een 42x54mm sensor die kan draaien (Mamiya 67 concept).
Dus waarom niet met een APS-C sensor of FX sensor.
Vierkante sensors met een APS-C formaat horizontaal / verticaal zijn duurder maar gezien de ontwikkelingen (FX) betaalbaar geworden.

Dus beiden systemen kunnen heel goed.

afbeelding van Henri

Gewoon een camera bouwen met een optische zoeker: die houd je gemakkelijk verticaal en je bent ook van dat gezwaai en gezwabber af. Om nog maar niet te spreken van je onderwerp niet kunnen vinden op een 'zonovergoten' LCD.
En dat spaart weer een hoop patenten......