Patent toont Sony NEX-5-achtige camera met fullframe-sensor

Julian 2599 1
Lang werd er gedacht dat Sony met een NEX-9 zou komen, als fullframe-variant op de NEX-7. Sony pakte het anders aan en kwam met de A7 en A7R, die een ander uiterlijk hebben. Nu zien we in een patent toch een NEX-behuizing met fullframe-sensor.

Het patent, ontdekt door Egami, toont een camera die wat uiterlijk betreft veel doet denken aan de NEX-5-camera's. Een elektronische zoeker lijkt dan ook afwezig te zijn. Waar de NEX-camera's over een aps-c-sensor beschikken, zien we in de patenttekeningen fullframe-sensor weggestopt in de behuizing.

Sony A5 patent

Sony zal sowieso geen nieuwe NEX-camera's meer uitbrengen. Althans, in naam. Met de lancering van de A7 en A7R maakte Sony bekend de merknaam NEX overboord te gooien en voortaan alleen nog maar Alpha's te maken.

Sony A5 mountToch zullen we vermoedelijk nieuwe camera's te zien krijgen met het ontwerp van de huidige NEX-toestellen. Mogelijk is dit patent een voorteken daarvan. Met de A7 (adviesprijs 1500 euro) heeft Sony momenteel de goedkoopste fullframe-camera op de markt. Het cameraontwerp dat we in het patent zien zou nog goedkoper kunnen zijn door het weglaten van de elektronische zoeker. Een naam lijkt ook niet moeilijk te bedenken, mocht Sony daadwerkelijk een model zoals in deze tekeningen uitbrengen dan lijkt A5 voor de hand te liggen.

Of Sony daadwerkelijk een fullframe-sensor in de kleine NEX-behuizing stopt en dus met een ├ęcht budget-fullframe-model komt is nog maar de vraag. Concrete geruchten zijn er nog niet en het feit dat de camera in een patent opduikt is geen garantie dat het toestel ook daadwerkelijk op de markt verschijnt.

Sony A5
Sony NEX-5T + Sony A7 = Sony A5?

afbeelding van rhboks

als dit er komt en dat zal geen verbazing opwekken Sony kennende is dit weer een boost naar normaal formaat camera's. Een revival van de zo mooie camera's van 1970-1980 ik denk aan de kleine Rollei. Aan de Olympus OM maar ook aan Pentax ME en MX. Het kan een fullframe in een klein huisje.