Patent toont Nikon AF-S 35mm f/1.0 DX-objectief

Julian 1487 0
Een patent van Nikon toont een ontwerp voor een 35mm f/1.0 DX-objectief. Volgens Egami gaat het om een ontwerp met een 'focal reducer', dezelfde techniek die Metabones gebruikt in de Speed Booster. Het objectief past echter niet op een traditionele dslr.

Het Japanse Egami-blog heeft een interessant patent van Nikon gespot, waarin een ontwerp voor een 35mm f/1.0 DX-objectief wordt omschreven. In feite is het ontwerp vergelijkbaar met een 50mm f/1.4-objectief, maar is er een 'focal reducer' aan toegevoegd.

Die techniek kennen we uit de Metabones Speed Booster. Met deze adapter voor compacte systeemcamera's worden objectieven een stop lichtsterker en wordt het brandpunt met 0,71x vergroot.

Het Nikkor 35mm f/1.0 DX-objectief dat in het patent te zien is, zou niet op huidige Nikon-dslr's passen. De lenselementen steken te ver uit en zouden tegen de spiegel aanbotsen bij een traditionele spiegelreflex.

Nikon patent 35mm f/1.0
Het ontwerp van de 35mm f/1.0 (links) komt deels overeen met dat van de AF-S Nikkor 50mm f/1.4G (rechts).

Spiegelreflex zonder spiegel

Egami merkt op dat het mogelijk zou zijn om het objectief te gebruiken op een aps-c-camera met Nikon F-vatting, zonder spiegel. Een optische zoeker is dan niet meer mogelijk, maar er zou een elektronische variant gebruikt kunnen worden.

Mocht Nikon het 35mm f/1.0 DX-objectief daadwerkelijk op de markt willen brengen, dan zal dat dus gepaard moeten gaan met een nieuw camerasysteem. Of Nikon hier daadwerkelijk plannen voor heeft is nog maar de vraag.