Patent toont Nikkor 135mm f/1.8 VR

jesse kraal 2329 0
Een van de allerbeste portretobjectieven ooit, is een uitspraak die je veel tegenkomt als je zoekt naar de Nikkor AF-D 135mm f/2 DC. Desalniettemin lijkt Nikon te werken aan een opvolger, al zal 'Defocus Control' waarschijnlijk ontbreken.

Nikkor 135mmOp Egami-blog is een tekening te zien van een Nikkor 135mm f/1.8. Het ontwerp hint naar een opvolger voor de Nikkor AF-D 135mm f/2 DC. Dit objectief wordt geroemd om zijn scherpte, die van hoek tot hoek al op f/2 erg goed schijnt te zijn.

Defocus Control

Bijzonder aan het oude objectief is de 'Defocus Control'. Het is geen soft focus-functie, maar je kunt naar keuze de onscherpte in de voorgrond of de achtergrond meer benadrukken, zonder dat dit afbreuk doet aan de scherpte van je onderwerp. Afgaande op het gepubliceerde patent, ontbreekt Defocus Control op het nieuwe objectief.

Verbeteren

Wat valt er dan te verbeteren aan het huidige objectief? Allereerst zal Nikon de maximale lensopening vergroten van f/2 naar f/1.8. Dat deze daardoor ook groter is dan die van de Canon 135mm f/2L USM is natuurlijk mooi meegenomen. Autofocus is op de AF-D 135mm f/2 DC minder snel door het ontbreken van een eigen focusmotor, daarnaast zijn AF-D-objectieven ook wat luidruchtiger dan hun AF-S-broertjes. In de nieuwe versie verwachten we uiteraard een AF-S-motor.

Ook de lensconstructie gaat flink op de schop. Heeft het huidige objectief nog zeven elementen in zes groepen, de 135mm uit het patent krijgt liefst vijftien elementen in negen groepen. Daarnaast is er VR-beeldstabilisatie aanwezig en blijven zowel het voorste als achterste element op hun plek tijdens het scherpstellen. Het patent doet vermoeden dat Nikon werkt aan een nieuw 135mm-objectief, het is echter geen garantie dat het ook daadwerkelijk op de markt zal verschijnen.

Patent
Het nieuwe lensontwerp is aanzienlijk gecompliceerder dan dat van het huidige objectief.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse