Patent toont digitale sensor in analoge Nikon

jesse kraal 3845 3
Ongeveer een decennium na het begin van de digitale revolutie verschijnt er wel een heel opvallend patent van Nikon. Met een speciale achterwand kunnen analoge toestellen worden omgetoverd in een ware dslr. Leuk voor liefhebbers van oud spul, al is de komst van de achterwand niet zeker.

Er is een opvallend patent gepubliceerd dat Nikon in 2011 heeft ingediend. Het gaat om een achterwand die van je analoge Nikon een digitaal exemplaar maakt. Daarmee zou Nikon een behoorlijk aantal melancholici blij kunnen maken. 

Nikon FM3A
Volgens sommigen de mooiste en beste spiegelreflex ooit, deze Nikon FM3A. Voor een digitale conversie zullen vast de nodige liefhebbers te vinden zijn, maar zijn het er genoeg?

Patent

In het patent, te zien op Nikonrumors, gaat het vooral over de bevestiging van de sensor. Deze zit op de achterwand en kan met een schroef versteld worden zodat de registerafstand klopt. Over andere zaken, zoals stroomtoevoer, communicatie met de camera en opslag van de foto's wordt met geen woord gesproken. Ook is het niet duidelijk of zo'n digitale achterwand een display zal krijgen.

Nikon patent
Het patent gaat alleen over de bevestiging van de sensor. Op praktische vragen als 'waar laat je de batterij?' en 'hoe maakt de achterwand contact met de camera?' wordt geen antwoord gegeven.

Robuust en betrouwbaar

Een aantal analoge Nikons, zoals de F- en de FM-serie, staan bekend als zeer robuust en betrouwbaar en kennen nog steeds een grote schare liefhebbers. Of deze markt groot genoeg is om vele jaren na de digitale revolutie nog met een dergelijk product te komen, is maar de vraag. Wellicht patenteert Nikon het systeem enkel om te voorkomen dat anderen zo'n digitale achterwand op de markt brengen.

Kodak DCS
De Kodak Professional DCS was de eerste commercieel verkrijgbare dslr. Stiekem was het gewoon een Nikon F3 met een andere achterwand en een kast vol elektronica.

Kodak en Leica

Overigens is het systeem niet helemaal nieuw, zo kwam Kodak in 1991 met de Professional DCS. Dit toestel had een Nikon F3 als basis, maar was voorzien van een digitale achterwand met 1,3 megapixels. Dit toestel is al eens voorbij gekomen in een aflevering van Retrofocus. Een recenter voorbeeld is de Leica Modul R, een digitale achterwand voor de Leica R8 en R9 spiegelreflexen uit 2003.

Leica Modul R
Leica's Modul R uit 2003 oogt al een stuk moderner. Zo beschikt deze achterwand voor de R8 en R9 over een 10-megapixelsensor. 

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Michele070

Doet denken aan Imagegek. Eind vorige eeuw zou dat het ei van Columbus worden: het "digitale filmrolletje" dat je in de camera kon leggen. Nooit meer iets van gehoord.

afbeelding van Arigo Gouverneur

Heb hier nog een FM van Jesse liggen die wel zo'n digitaal achterwandje kan gebruiken... Mooi spul hoor :)

afbeelding van jesse kraal

Haha, gelukkig heb in nog een mooie F3 over. Maar tot die tijd zijn die camera's ook leuk met een rolletje hoor ;)