Patent opgedoken van Nikkor 800mm f/5.6

jesse kraal 2728 0
In een patent van Nikon is een 800mm f/5.6 teleobjectief te zien. Canon en Sigma hebben al dergelijke monsters in het assortiment, momenteel is de Nikkor 600mm f/4 het langste objectief dat Nikon levert.

Nikon heeft een uitstekende lijn teleobjectieven, maar een 800mm met autofocus ontbreekt vooralsnog. Afgaande op het patent dat  Egami ontdekte kan daar binnenkort wel eens verandering in komen. Met een maximale lichtsterkte van f/5.6 loopt Nikon keurig in de pas met Canon en Sigma, die al een dergelijk objectief hebben.

Stabilisatie

De lensconstructie bestaat uit 16 elementen in 14 groepen. Dit zijn twee elementen minder dan de Canon EF 800mm f/5.6L IS USM heeft, maar vier meer dan Sigma's langste teleobjectief. Moet laatstgenoemde het nog zonder stabilisatie doen, de Nikkor 800mm krijgt wel VR. Daarmee krijgt de Canon er een geduchte concurrent bij, deze beschikt namelijk ook over stabilisatie.

Nikon 800mm
De tekening die bij het patent hoort. G3(+) is verantwoordelijk voor de stabilisatie terwijl G2(-) de interne scherpstelling voor zijn rekening neemt

Niet de eerste keer

Het is overigens niet de eerste keer dat Nikon met een 800mm-objectief komt. In het verleden waren er al een Nikkor 800mm f/5.6 en een 800mm f/8 met handmatige scherpstelling. Overigens waren deze objectieven veel eenvoudiger van constructie met respectievelijk acht en negen elementen.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse