Patent geeft toekomstplannen Nikon bloot

Julian 766 0
Nikon heeft een patent geregistreerd dat het gebruik van ‘wide preview’ omschrijft: een elektronisch beeld in de optische zoeker wat je meer van de omgeving laat zien tijdens het fotograferen.

US Patent Application Publication No. US 2008/0084484 beschrijft een camera met twee beeldsensoren. Naast de sensor voor het maken van foto’s (23), zijn een extra beeldsensor (30) en lens (29) geïntegreerd om je tijdens het fotograferen beeld van de omgeving te tonen.


Afbeelding 1 (legenda: zie beneden)

Dit zou goed van pas kunnen komen bij sportfotografie. Met de huidige technieken mis je alles wat er om je heen gebeurt, als je met je telelens flink inzoomt op bijvoorbeeld een enkele voetbalspeler.

Deze zogenaamde ‘wide preview’ wordt getoond op een elektronisch schermpje (28), wat in de beeldzoeker geprojecteerd wordt. Zo ontstaat een soort van hybride zoeker, waarbij je zowel door de lens kijkt als een digitale projectie ziet.


Om een bredere blik te kunnen geven dan de conventionele zoomlens is een extra lens nodig. Volgens het patent is ook deze lens (29) verwisselbaar en kan de lens over optische zoom en autofocus beschikken.


Afbeelding 2 (legenda: zie beneden)

Het patent laat zowel een Nikon D3-achtig model zien (afbeelding 1 en 2), zonder pop-up flitser, waarbij de extra lens in de bovenkant van de camera verwerkt is. Maar ook is een variant te zien waarbij de techniek toegepast is in een pop-up flitser (afbeelding 3). De techniek zou dus ook in goedkopere modellen terecht kunnen komen.


Afbeelding 3

Gebruik
De 'wide preview' zal te activeren zijn met een knop aan de voorzijde van de camera (48c.). Via een zoom-switch zal je als gebruiker het preview beeld aan kunnen passen door optisch of elektronisch in te zoomen. Tijdens gebruik van de previewstand verschijnt in de linker bovenhoek de zoomstand van de extra lens in beeld.

In de praktijk
Of we de techniek in de praktijk zullen gaan zien en wanneer is nog de vraag. Zelf heeft Nikon nog niets naar buiten gebracht. Naar verwachting zullen op de Photokina-fotobeurs in (september 2008) nieuwe modellen geïntroduceerd worden, zo schemerde een 24.4-megapixel D3X al door. Maar ook bijvoorbeeld de D80 lijkt aan een opvolger toe (D90) en geruchten over een 'goedkope' full-frame body (Nikon D10) om de concurrentie aan te gaan met de Canon EOS 5D doen de ronde. Het is mogelijk dat we de techniek in deze modellen terug gaan zien.

Voorlopig is enkel de patentregistratie een feit. Wie het hele 29 pagina's tellende document wil doorlezen kan terecht op de website van de United States Patent and Trademark Office.

 


Legenda

 

25. Focal point detection section
28. In-viewfinder monitor
29. Interchangable lens
29a. Lens fixing section
30. Second image sensor
48c. Wide preview button