'Pasonic GH3 krijgt 16-megapixelsensor en hoge bitrate'

jesse kraal 1698 0
Als je met een bescheiden budget aan de slag wilt met video, is de Panasonic GH2 nog altijd een goede keuze. Dat vanwege de hoge bitrate (met hack), detailrijke beelden en de mogelijkheid om met adapters vrijwel alle bestaande objectieven te gebruiken. Er is echter een opvolger op komst, die waarschijnlijk nog sterker op video is gericht.

Ondertussen draait de Pansonic GH2 al weer bijna twee jaar mee. Qua styling leunt het toestel sterk op de G2, die ondertussen al is opgevolgd door de G3 én de G5. Op het gebied van video kan de GH2 echter nog altijd zeer goed meekomen, zeker als de hack is uitgevoerd die hogere bitrates mogelijk maakt. Met name de scherpte van de video's is uitstekend.

Bitrates

Panasonic lijkt de vraag naar hogere bitrates ook opgevangen te hebben, volgens geruchtensite 43rumors.com krijgt de GH3 namelijk de mogelijkheid om met bitrate van 72Mbps te filmen. Daarmee zou een hack overbodig worden. Ook de maximale isowaarde tijdens het filmen gaat bij de GH3 vermoedelijk omhoog, naar 12.800. Bij de GH2 is dit alleen mogelijk na het toepassen van de firmware-hack (zie video). Met welke framerate de GH3 gaat filmen is nog niet bekend, we verwachten 1080p met 50/60 bps.

16-Megapixelsensor

De Panasonic GH3 krijgt volgens 43rumors vrijwel zeker een 16-megapixelsensor. Opvallend, want de GH2 heeft een 18-megapixelsensor. Het zou overigens niet gaan om de sensor uit de G5. Mogelijk gaat Panasonic gebruikmaken van de 16-megapixel Sony-sensor die in de Olympus OM-D E-M5 zit, ook deze heeft een resolutie van 16 megapixels.

Multi-aspectsensor

Een andere mogelijkheid is het gebruik van een multi-aspectsensor, zoals ook de GH1 en GH2 die hebben. Daarbij wordt nooit de volledige resolutie gebruikt, maar worden sommige rijen pixels aan de rand van de sensor alleen bij een bepaalde uitsnede gebruikt. Dat levert een voordeel op bij het filmen, want de 16:9-modus van de GH2 geeft daadwerkelijk een breder beeld dan de 4:3-uitsnede die voor de foto's wordt gebruikt.

Photokina

Als geruchtensites hun geruchten een steeds hogere waarschijnlijkheidsrating geven, is een introductie vaak niet meer ver weg. De aankomende Photokina geeft nog eens extra aanleiding om te verwachten dat de GH3 niet lang meer op zich zal laten wachten.

Panasonic GH2
De Panasonic GH3 belooft nog betere specificaties voor video te krijgen dan de GH2.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse