Pas op voor fotografieverslaving

Pas op voor fotografieverslaving

Nadja Geskus 8635 1
Fotografie is heerlijk, maar laten we eerlijk zijn, ook zeer verslavend! Het bewerken van een foto, de rush die je krijgt als je een échte mooie plaat hebt gemaakt. Je zit op de rand van een fotografieverslaving!

Gear

Het begint allemaal vrij onschuldig. Je koopt een mooi instapmodel, een 50mm objectief, een extra geheugenkaartje. Je gaat op pad en je krijgt de smaak te pakken! Een extra batterij, een statief, een zoomobjectief. Binnen de korste keren heb je een cameratas vol!

Maar dan is het tijd voor iets nieuws. Je bent toe aan wat meer kwaliteit en stapt over op een full frame camera. In je tas zitten nu meerdere objectieven, je hebt flitsers aangeschaft, tal van batterijen en kaartjes. Een enorme upgrade! Maar daar blijft het niet bij. Bij grotere foto’s, komt meer geheugen. Je computer zit in no time vol, dus je hebt extra externe harde schijven nodig, een SSD kaart, veel RAM. De resultaten die je maakt zijn fantastisch, dat moet gezien worden! Dus je neemt ook een eigen website.

Op hol

Alles loopt compleet uit de hand. Je sluit je aan bij fotografie groepen, koopt gel kleuren, accu’s, een beter statief. Je vergelijkt elk objectief, welk merk is het beste? Upgrade je flitsarcenaal. Je camera is toch wat zwaar, misschien dan toch overstappen naar een mirrorless systeem? Je koopt een GoPro, een drone. Alles om ook maar je skills te kunnen verbeteren en de wereld van de fotografie te kunnen ontdekken, in elke vorm!

Kapitaal

Als je er eens goed over nadenkt, heb je voor kapitalen fotografie apparatuur gekocht. Maar toch is het niet genoeg. Je hebt je oog alweer laten vallen op een camera met een betere sensor. Misschien toch nog maar eens verdiepen in een Hasselblad. Je experimenteert met elke vorm van fotografie: landschap, portret, bruiloften, new borns, mode, stilleven, HDR, huisdieren, auto's, niets is je te gek! Je gaat nergens meer heen zonder camera.

Verslaving

Fotografie is gewoonweg een verslaving voor de meeste. Hoewel het begint als een hobby, kan het vrij snel uitlopen tot een echte passie waar je veel geld aan kunt uitgeven. Maar dat hoeft natuurlijk niet! Foto’s maak je met jouw fotografenoog, met jouw inzicht en met jouw gevoel voor fotografie. Apparatuur is ondergeschikt aan de fotograaf. Vergeet dat niet!

Artikel geïnspireerd op artikel van PetaPixel

afbeelding van Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja

afbeelding van Ridder van Doorne

Ach,.. moet je je daar nou echt druk om maken? Het is een mooie verslaving die overigens meer voorkomt bij hobbyfotografen dan beroepsfotografen (DENK IK) Maar gaat het nou om de aanschaf van te veel en vaak onnodig apparatuur of de tijd die je steekt in het maken van foto's? Creatief bezig zijn is het mooiste wat er is en daar kan je niet vaak genoeg mee bezig zijn.