Paris Photo 2010: 'beste editie in 14 jaar'

Redactie 916 0
De organisatie van Paris Photo heeft de afgelopen editie bestempeld tot de beste van de afgelopen veertien jaar. Dit keer stond fotografie uit Centraal-Europa in de schijnwerpers en ondanks de lagere opkomst is de organisatie meer dan tevreden.

In het persbericht schroomt de organisatie van Paris Photo niet om een aantal krantenkoppen in de trant van 'An excellent year', 'Splendid 14th edition' en 'One of the best editions ever seen' te herhalen. De fotografiebeurs sloot afgelopen zondag en telde niet minder dan 106 beursdeelnemers uit 25 verschillende landen. Terwijl er vorig jaar nog iets meer dan 40 duizend bezoekers waren, daalde het aantal dit jaar naar 38 duizend. De organisatie wijdt dat aan het ontbreken van een late avondopening dit jaar.

Foto © Delphine Warin - Paris Photo 2010

Centraal-Europa

Terwijl de meeste beursdeelnemers een betere omzet wisten te boeken, verliep de verkoop van foto's in een gestaag tempo. Er zaten echter galeries bij die hun verkopen beschreven als 'exceptioneel' en 'verbazingwekkend' omdat ze lage verwachtingen hadden in verband met het slechte economische klimaat. Met name galeries die tegelijkertijd met Paris Photo voor tentoonstellingen hadden gezorgd haalden veel bezoekers naar hun stand. Ook het thema sloeg goed aan: de gallerie van Johannes Faber verkocht een foto van de overleden Tsjechische fotograaf Joseph Sudek voor het recordbedrag van 300.750 euro. Het gevolg was een stormloop op de stand van de Oostenrijkse gallerie en de verkoop van een andere foto van een Tsjechische fotograaf voor 190.000 euro.

Nederland

Wat Paris Photo echter niet meldt is het succes van de enige aanwezige Nederlandse gallerie, Flatland. Zij verkochten vier foto's van Ruud van Empel á 49 duizend euro per stuk, alsook een aantal Erwin Olafs voor bedragen rond de 20 mille. Volgend jaar staat Paris Photo is het teken van het Afrikaanse continent, wederom van 17 tot 20 november.

Foto © Delphine Warin - Paris Photo 2010

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie