Paolo Pellegrin - DIES IRAE

Julian 1985 0
Tot en met 9 september is in de Noorderlicht Fotogalerie het eerste retrospectief van Magnumfotograaf Paolo Pellegrin te zien. De veelvuldig onderscheiden journalistieke fotograaf combineert traditioneel werk met een nieuwe eigentijdse beeldtaal.

In de expositie getiteld 'DIES IRAE' neemt de fotograaf je mee naar zwarte plekken op de landkaart en zwarte bladzijden in onze recente geschiedenis: van Afghanistan tot Soedan, van het Tahirplein tot de Palestijnse gebieden, van Katrina tot de Tsunami van 2004.

Paolo Pellegrin
Een Palestijnse man wordt gearresteerd en geblinddoekt tijdens een operatie van het Israëlische leger nabij Jenin. Palestina. 2002.
Foto © Paolo Pellegrin/Magnum Photos/Contrasto

Geen pamflettisme

Het werk van Pellegrin is getekend door oorlog, opstand en natuurgeweld. Verwacht echter geen pamflettisme. Pellegrin behoort tot een generatie sociaal bevlogen fotografen die, ondanks een helder moreel kompas, weigert te preken en altijd de menselijke maat in het oog blijft houden.

Paolo Pellegrin
De rouwende moeder van een kind dat is gedood tijdens een inval van de IDF in Jenin. Palestina. 2002.
Foto © Paolo Pellegrin/Magnum Photos/Contrasto

Over de fotograaf

Paolo Pellegrin (Rome, 1964) begon in de jaren tachtig met fotograferen. Na tien jaar bij Agence VU trad hij in 2001 toe tot Magnum Photos, waarvan hij in 2005 volwaardig lid werd. In 1995 won hij voor zijn reportage over AIDS in Oeganda de eerste van in totaal acht World Press Photo Awards.

Expositie

'DIES IRAE - Paolo Pellegrin' is tot en met 9 september te zien in Noorderlicht Fotogalerie in Groningen. Geopend woensdag t/m zondag van 12 tot 18 uur. Toegang is gratis.

Paolo Pellegrin
Vergezicht op brandend Basra tijdens de door de VS geleide invasie van Irak. 2003.
Foto © Paolo Pellegrin/Magnum Photos/Contrasto