Panasonic patenteert digitaal grijsverloopfilter

jesse kraal 1746 0
Een grijsverloopfilter is een filter dat in een deel van de foto licht tegenhoudt en in een ander deel niet. Zo kun je bijvoorbeeld detail behouden in luchten die anders zouden overbelichten. Panasonic heeft een digitale variant van zo'n filter gepatenteerd, verwerkt in de sensor

Een camera kan niet tegelijkertijd al zijn pixels uitlezen. Bij camera's met een elektronische sluiter kun je dat goed zien als je een snel bewegend onderwerp fotografeert, zoals een auto. Deze lijkt achterover te hellen, omdat de auto op het moment van het uitlezen van de bovenste rijen met pixels zich op een andere plek bevindt dan tijdens het uitlezen van lager gelegen rijen met pixels.

In het geval van een elektronische sluiter, wordt de sensor continu belicht, maar pas bij het indrukken van de ontspanknop krijgt de camera de opdracht de informatie van de beeldchip op te slaan. Dit gebeurt gedurende een vooraf bepaalde tijd: de 'sluitertijd'.

EgamiDigitaal filter

Panasonic heeft patent aangevraagd op een sensor die voor elke rij pixels een andere sluitertijd kan kiezen, zo valt te lezen op Egamiblog. Zo kun je bijvoorbeeld de lucht minder lang belichten dan de rest van de foto. Op basis van een lichtmeting moet de camera zelf kunnen beslissen of het nodig is het digitale grijsverloopfilter toe te passen. Wellicht wordt het ook mogelijk het filter handmatig toe te passen. Vooralsnog bestaat het systeem enkel op papier, we kunnen ons echter voorstellen dat comapcte Lumix-camera's in de toekomst met deze techniek zullen worden uitgerust.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse