Panasonic ontwikkelt 3D-objectief voor MFT

Julian 1120 0
Panasonic maakt bekend te werken aan een 3D-objectief voor haar MFT-systeem. Of het objectief met de huidige camera’s gaat werken is nog niet bekend. Vandaag presenteerde Panasonic ook de eerste 3D-camcorder voor consumenten.

Het ‘dubbele’ objectief moet 3D-fotografie met één beeldsensor mogelijk maken. Momenteel maken de beschikbare 3D-camera’s gebruik van twee sensoren en twee objectieven. Het objectief zal geschikt zijn voor het Panasonic Lumix G-systeem, dat gebruik maakt van de Micro Four Thirds-beeldsensor.


Panasonic zegt de lens nog voor het einde van dit jaar op de markt te willen brengen. Of de 3D-lens zal werken met de huidige camera’s is nog niet bekend. Mogelijk introduceert Panasonic later camera’s die voorzien zijn van de benodigde software om de dubbele beelden gemaakt met de lens in een 3D-bestand te verwerken.

Hoe het systeem exact werkt maakt Panasonic nog niet bekend. Mogelijk heeft het gebruik van het dubbele objectief gevolgen voor de resolutie. Dat is bij de consumenten 3D-camcorder die Panasonic vandaag introduceerde wel het geval.

Naar verwachting zal Panasonic op de Photokina-fotobeurs in september meer informatie geven over het 3D-objectief.

Panasonic 3D-camcorder

De HDC-ST750 camcorder heeft één beeldsensor en wordt geleverd met 3D-conversielens met twee objectieven. De effectieve resolutie bedraagt daardoor in 3D-modus 960x1080 beeldpunten. Software in de camera zet de dubbele beelden om in 3D-video’s in 1080p-formaat.