'Panasonic LX8 krijgt 4K-filmfunctie en gaat 899 dollar kosten'

Julian 2145 1
PhotoRumors zegt meer te weten over de Panasonic LX8, die vermoedelijk op 16 juli aangekondigd word. De high-end-compact, die de concurrentie aan moet gaan, krijgt mogelijk een 4K-filmfunctie. De adviesprijs gaat vermoedelijk 899 Amerikaanse dollars bedragen.

Eind mei kwamen de eerste concrete geruchten over de Panasonic LX8 naar buiten. De opvolger van de Panasonic LX7 krijgt waarschijnlijk een grotere sensor. In dat model uit 2012 zit een 1/1.7-inchchip. Nu Sony al enkele jaren een 1-inchsensor gebruikt in de RX100-serie is een grotere chip voor Panasonic's high-end-compact een logische stap.

Volgens 43rumors.com krijgt de Panasonic LX8 ook een 1-inchsensor en een objectief met brandpuntequivalent van 24-90mm. De lichtsterke zou f/2.0-2.8 bedragen.

Panasonic LX8 met 4K-filmfunctie?

De nieuwste geruchten spreken echter ook van een 4K-filmfunctie in de Panasonic LX8. Dat zou de camera zeer interessant maken voor filmmakers, de Sony RX100 (I t/m III) is al geliefd bij veel filmers vanwege het zeer compacte formaat en de goede filmkwaliteit, mede dankzij de relatief sensor.

Panasonic heeft een goede reputatie op gebied van filmkwaliteit, zeker na de introductie van de Panasonic GH4, de eerste compacte systeemcamera met 4K-filmfunctie. Onze verwachtingen van de LX8 zijn dan ook hooggespannen.

Technisch gezien lijkt 4K in een compactcamera zeker mogelijk. Hoewel veel fabrikanten de Ultra HD-functie nog achterwege laten of voorbehouden aan professionele camera's, zijn moderne smartphones al in staat om in 4K te filmen. Voor moderne beeldsensoren en processoren is deze resolutie geen probleem. Dat bewijst Sony ook met de AX100 handycam, deze gebruikt een vergelijkbare 1-inchsensor als de RX100-compacts en filmt in 4K-resolutie. De Sony RX100-camera's moeten het doen met Full-HD.

Introductie op 16 juli

Waarschijnlijk weten we snel meer. Naar verwachting presenteert Panasonic de LX8 op 16 juli, twee jaar nadat de LX7 het levenslicht zag. Photorumors weet ook al een prijs te melden: in de VS zou het toestel een adviesprijs krijgen van 899 dollar.

afbeelding van Ricardo Boks

4K is geen probleem en er zijn nu ook steeds meer 4K TV en de prijs zakt.
Echter er moet wel een bewaarmedium komen, een speciale blu-ray met 250 GB. Parkeren op harde schijven is geen echte optie en bewaren op flash geheugen zeker niet. Een betrouwbaar en goedkoop optisch medium blijft ook straks het meest aangewezen medium.