'Panasonic LX100 krijgt mft-sensor en 24-75mm f/1.7-2.8-objectief' (update)

Julian 3052 7
Panasonic introduceert op de Photokina vermoedelijk de LX100. De camera is voorzien van een micro four thirds-sensor en een vast objectief met brandpuntequivalent van 24-75mm. De maximale diafragmaopening bedraagt f/1.7-2.8.

Met de Photokina voor de deur kunnen we ook van Panasonic veel nieuws verwachten. Op maandag 15 september heeft de fabrikant een persconferentie op het programma staan. Er is al veel informatie opgedoken over wat er op komst is.

Panasonic LX100

Aanvankelijk gingen er geruchten over de komst van de Panasonic LX8, een compactcamera met 1-inchsensor. Die lijkt van de baan te zijn, want de nieuwste geruchten spreken over de Panasonic LX100. Een micro four thirds-camera met vast objectief.

De verwachting is dat de LX100 een ingebouwde elektronische zoeker krijgt, een 24-75mm f/1.7-2.8-objectief (kleinbeeldequivalent) en 4K-filmfunctie.

De grote vraag is nog hoe de camera eruit gaat zien. De grote micro four thirds-sensor en het lichtsterke objectief doen vermoeden dat de compactcamera forser uit zal vallen dan bijvoorbeeld de Sony RX100-serie of de huidige Panasonic LX7.

Update 20u30: 43rumors.com maakt melding van nieuwe details. De LX100 krijgt vermoedelijk een 16-megapixel 'multi-aspect'-sensor met iso-bereik van 200 tot 25.600 en een 'low'-instelling voor iso 100-equivalent. De elektronische zoeker zou over een resolutie van 2,8 megapixels beschikken, met een vergroting van 0,71x. De camera is in zijn geheel compacter dan de Canon Powershot G1X Mark II.

Panasonic LC1
In het verleden bracht Panasonic deze LC1 op de markt. Een flinke compactcamera met vast Leica-objectief, maar een relatief kleine 2/3-inchsensor.

Panasonic GM5 met evf

Naast de Panasonic LX100 wordt ook de Panasonic GM5 verwacht op de Photokina. Net als de Panasonic GM1 zal de nieuwe GM5 een zeer compacte mft-camera worden. Vermoedelijk krijgt de Panasonic GM5 een ingebouwde elektronische zoeker en een gestabiliseerde sensor.

Compacte 35-100mm en 150mm f/2.8

Naast nieuwe camera's lanceert Panasonic waarschijnlijk ook twee nieuwe objectieven. Het zou gaan om een compacte 35-100mm en een high-end 150mm f/2.8. Van beide objectieven werden al eerder prototypes getoond.

Panasonic GH4 firmware-update

Tot slot gaan er geruchten over een grote firmware-update voor de Panasonic GH4. Deze zou mogelijk een 'soort' raw-filmfunctie mogelijk maken bij gebruik van een externe recorder. Of dit klopt en wat dit precies inhoudt zal moeten blijken.

afbeelding van Nick de Kruijk

Als dat echt zo is dan panasonic theoretisch ook een losse MFT 12mm-37mm f/1.7.-2.8 lens moeten kunnen maken toch? Of kunnen ze dit nu alleen omdat er geen fysieke mount tussen zit?

afbeelding van Julian

In theorie lijkt dat een mogelijkheid inderdaad, of dat in de praktijk zo is, dat is de vraag. Een objectief dat vast zit op de camera kan precies afgestemd worden op de sensor. Het zou bijvoorbeeld veel dichter op de sensor geplaatst kunnen worden dan de mft-vatting toelaat, om het geheel compact te maken.

Het maken van een 12-37mm f/1.7-2.8 objectief moet sowieso mogelijk zijn, zo maakte Olympus bijvoorbeeld een 14-35mm f/2.0 voor de Four Thirds mount. Het is echter de vraag hoe groot zo'n objectief wordt. Waarschijnlijk een stuk groter dan een objectief dat vast op de camera zit.

Dat zie je bijvoorbeeld ook bij de Sony RX1, die heeft een compact 35mm f/2.0-objectief. Voor de Sony A7-serie is er alleen een 35mm f/2.8. Waarschijnlijk is zo'n compacte 35mm f/2.0 niet mogelijk op de E-mount, in de RX1 zit de lens ook erg dicht op de sensor.

afbeelding van Anoniem

Grappig hoe geruchten soms werken.
Eerst zou het gaan om een mico Four Thirds sensor(veel groter dan 1 inch),nu zou het gaan in de update van 43rumors.com om 3/4 verhouding/aspect ratio ( de grote is weggelaten).
Dus het kan toch weer gaan om een sensor van ongeveer 1 inch,
maar een net andere verhouding als bij de Sony Rx 100 serie.( 2/3 aspect ratio).
Bij geruchten van andere fabrikanten gaat het vaak ook zo.

afbeelding van Julian

Waar lees je dat? Het laatste bericht op 43rumors over de LX100 spreekt van een multi aspect four thirds sensor.

Uiteraard weten we het pas zeker als Panasonic het officieel maakt. Dat zal niet lang meer duren!

afbeelding van Anoniem

43rumors :"Sensor: 16MP Multi aspect Four Thirds"
Of te wel een sensor die een 4/3 verhouding heeft.
Er staat niet meer (na de update)dat het om een Micro Four Thirds sensor gaat(grote van de sensor).
Het zijn maar geruchten, dus...

afbeelding van Julian

Ik snap de verwarring, gebrek aan interpunctie bij 43rumors ;)

Er wordt gedoeld op een multi-aspect-sensor, van het four thirds formaat.

Een multi-aspect sensor heeft geen vaste verhouding (aspect ratio = verhouding). Panasonic gebruikte deze vroeger in LX-camera's en in de GH2. Hier een afbeelding die het verschil tussen een gewone 4/3-sensor en de multi-aspect-sensor van de GH2 laat zien.

Kies je bij een multi aspect sensor een andere beeldverhouding (bijvoorbeeld 3:2 of 16:9) dan wordt er een ander deel van de sensor (breder of hoger) gebruikt en niet enkel een uitsnede gemaakt.

afbeelding van Anoniem

Dat zou heel goed kunnen, het staat er inderdaad niet duidelijk.
We gaan het zien.