Panasonic Lumix TZ70 met 30x optische zoom, elektronische zoeker en raw

Julian 13196 6
Vorig jaar introduceerde Panasonic de TZ60. Voor het eerst werd het topmodel in de compacte TravelZoom-reeks voorzien van raw en een elektronische zoeker. Nu is er een opvolger: de Panasonic TZ70 biedt diverse verbeteringen, waaronder een evf met flink hogere resolutie.

Met de Lumix TZ70 borduurt Panasonic voort op het recept dat vorig jaar met de Lumix TZ60 voor het eerst werd toegepast: een compacte superzoomcamera met elektronische zoeker, raw en uitgebreide handmatige instelmogelijkheden.

Megapixels: minder is meer

Panasonic plaatste in de TZ60 een 1/2.3-inchsensor met 18 megapixels. In de nieuwe TZ70 kiest de fabrikant voor een 12,1-megapixelsensor van hetzelfde formaat. Een goede keuze wat ons betreft: de pixels zijn anderhalf keer zo groot als die van de TZ60, dat moet betere ruisprestaties opleveren. De TZ70 kan net als zijn voorganger foto's in raw wegschrijven.

Zoeker met 1,2 miljoen pixels

De elektronische zoeker van de Panasonic TZ70 is op papier een flinke vooruitgang ten opzichte van de TZ60. Het formaat van het zoekertje is met 0,2-inch gelijk gebleven, maar de resolutie stijgt van 200.000 naar 1.166.000 beeldpunten. De zoeker zal daardoor veel scherper beeld leveren.

Panasonic TZ70 back

30x optische zoom - vijf-assige beeldstabilisatie

Het bereik van het 30x-zoomobjectief in de Panasonic TZ70 is gelijk aan zijn voorganger: 24-720mm omgerekend naar kleinbeeldequivalent. De beeldstabilisatie is echter verbeterd, de nieuwe camera maakt gebruik van hybride OIS Plus, een combinatie van elektronische en optische stabilisatie, die over vijf assen het beeld stabiliseert.

Panasonic TZ70 zoomlens

1080p-filmfunctie, wifi en nfc

Net als de TZ60 filmt de Lumix TZ70 in 1080p-resolutie met 50 bps. Er is ook een slowmotion-functie aanwezig waarbij je met 100 bps filmt in 720p-resolutie. De video's worden 4x vertraagd afgespeeld.

Panasonic voorziet de geavanceerde reiscompact van wifi en nfc. De TZ60 beschikte ook over een gps-ontvanger, maar die verdwijnt in de TZ70. Wil je locatiecoördinaten toegevoegen aan je foto's, dan is dat wel mogelijk door je smartphone met de camera te verbinden via wifi. Met de wifi-functie kun je daarnaast foto's eenvoudig versturen naar een smartphone of tablet, of de camera op afstand bedienen met Panasonic's Image App voor Android en iOS.

Prijs en beschikbaarheid

Panasonic brengt de Lumix TZ70 begin maart op de markt voor een adviesprijs van 400 euro. Je hebt keuze uit een zwarte en zilveren uitvoering.

afbeelding van debleeker

In de engelstalige reviews staat dat de GPS NIET meer aanwezig is, nochtans TZ zou staan voor Travel Zoom !

afbeelding van Julian

Je hebt gelijk. De gps chip is niet meer in de camera aanwezig. Wel kun je die van van je telefoon gebruiken, door de camera met je smartphone te verbinden via wifi.

afbeelding van debleeker

Waarom het omslachtig maken als het simpel kan ????
Als ik de natuur in trek heb ik zelfs geen GSM bij, laat staan een smartphone !!!

afbeelding van Ronald Abelskamp

Hier staat ook dat de TZ geen GPS ontvanger heeft.
Of is het artikel verbeterd.

afbeelding van Julian

Het artikel is aangepast!

afbeelding van songa

ik vind gps wel handig al je uitstappen doet