Panasonic kondigt Leica DG Nocticron 42.5mm f/1.2 aan

Julian 2635 2
Op de Photokina in 2012 maakte Panasonic bekend te werken aan een 42mm f/1.2-objectief. Nu kondigt de fabrikant de Leica DG Nocticron 42.5mm f/1.2 aan, al zijn de details nog beperkt. Het is nog niet bekend wanneer de lichtsterke prime op de markt verschijnt.

Panasonic maakte eerder in samenwerking met Leica objectieven voor haar (micro) four thirds-camera's. Zo is er bijvoorbeeld al een 25mm f/1.4 en ook op veel compactcamera's van Panasonic zit Leica-glaswerk (LX7, LF1).

De nieuwste samenwerking tussen de Japanse camerafabrikant en de Duitse objectievenmaker is de 42.5mm f/1.2 die als Leica DG Nocticron door het leven gaat. De naam Nocticron horen we voor het eerst; bij Leica zelf gaan de extereem lichtsterke objectieven (zoals de 50mm f/0.95) door het leven als Noctilux. De term Nocticron is echter door Leica in het leven geroepen, aldus het persbericht van Panasonic.

Door de cropfactor van 2x gedraagt het 42.5mm f/1.2-objectief zich als een portretlens met kleinbeeldequivalent van 85mm. De schermtediepte zal bij open diafragma overeenkomen met f/2.4 op fullframe, maar uiteraard profiteer je wel van de snelle sluitertijd die de opening van f/1.2 mogelijk maakt.

RoadmapNaast het brandpunt en diafragma maakt Panasonic nog geen specificaties bekend. Zo weten we nog niet hoe groot het objectief wordt en hoeveel gram de lichtsterke prime in de weegschaal zal leggen. Ook is nog niet duidelijk wanneer de 42.5mm f/1.2 Nocticron op de markt verschijnt. Panasonic verwijst door naar de roadmap, daarop staat aangegeven dat het objectef 'in 2013 of later' op de markt komt.

Panasonic Nocticron

afbeelding van plaatjeskijker

maar wel O.I.S. zo te zien...

afbeelding van Eric Flasdorp

Er is dus eigenlijk aangekondigd dat er geen nieuws rond dit objectief is. Komkommertijd?