Panasonic komt met GH4R en V-Log L-firmware-update voor GH4

Julian 5085 0
Panasonic introduceert de GH4R. De camera is gelijk aan de huidige GH4, maar heeft geen opnamelimiet en is voorzien van de nieuwe firmware-update die het V-Log L-profiel beschikbaar maakt. De firmware is ook los te koop voor GH4-gebruikers.

Lange tijd gingen er geruchten over de firmware-update die het V-Log L-profiel naar de Panasonic GH4 brengt. Eerder dit jaar liet Panasonic een aantal testers al aan de slag gaan met het nieuwe profiel, wanneer de update zou verschijnen en of er betaald voor moet worden was echter nog niet bekend. Nu geeft Panasonic op de IFA-elektronicabeurs in Berlijn antwoord op deze vragen.

V-Log L-update kost 99 euro

Vanaf eind september kunnen bezitters van de Panasonic GH4 een code aanschaffen, die de V-Log-functie activeert in firmwareversie 2.3, die tegen die tijd beschikbaar moet komen. De update verwijdert ook de opnamelimiet van 29 minuten en 59 seconden van het Europese GH4-model. De benodigde sleutel zal via fotospeciaalzaken te koop zijn voor een adviesprijs van 99 euro.

De activatieprocedure werkt als volgt:

  1. Schaf de sleutel voor de DMW-SFU1-upgradesoftware aan.
  2. Update de GH4-firmware naar versie 2.3.
  3. Exporteer het serienummer van de GH4 naar de SD-geheugenkaart als 'SERIAL.LST'-bestand.
  4. Upload het 'SERIAL.LST'-bestand samen met de aangeschafte sleutel voor de upgradesoftware naar de desbetreffende URL om een activatiecode in de vorm van een 'ACTIVE.LST'-bestand te ontvangen.
  5. Sla het 'ACTIVE.LST'-bestand op dezelfde SD-geheugenkaart op om het naar GH4 te importeren.
  6. Bevestig dat V Log L beschikbaar is in fotostijl op GH4.

Panasonic V-Log update

Het V-Log L-profiel zorgt voor beelden met een laag contrast en een groot dynamisch bereik. Volgens Panasonic gaat het dynamisch bereik van de GH4 met gebruik van het nieuwe profiel omhoog van tien naar twaalf stops. Filmmakers kunnen de beelden bewerken met speciale LUT's, die gebruikt worden in de filmindustrie.

Panasonic V-Log L

Panasonic Lumix GH4R

Naast de firmware-update kondigt Panasonic een nieuwe camera aan. De Lumix GH4R is vrijwel gelijk aan de huidige GH4, maar heeft geen opnamelimiet en is al voorzien van het V-Log L-profiel.

De Europese versie van de GH4 kan maximaal 29 minuten en 59 seconden achter elkaar filmen. Vrijwel alle camerafabrikanten passen deze limiet toe op hun Europese modellen, gezien er voor camera's die langere opnamen kunnen maken een extra belastingheffing betaald moet worden.

Medio oktober verschijnt de Panasonic Lumix GH4R in de winkels voor een nog onbekende adviesprijs.

Panasonic GH4