Panasonic introduceert zes nieuwe compacts

jesse kraal 3108 0
Panasonic komt met zes nieuwe compactcamera's, waarvan je er twee ook onderwater kunt gebruiken. Het topmodel is de TZ30, met 20x zoom in een compacte behuizing. Wij mochten eind 2011 al kort kennismaken met de camera's op het hoofdkantoor van Panasonic Benelux.

Begin januari lanceerde Panasonic al een aantal compactcamera's op de CES@PMA, maar de meest geavanceerde modellen lieten nog even op zich wachten. Nu daar ook het doek vanaf getrokken is, is bijna het gehele assortiment compactcamera's van Panasonic vernieuwt. Enkel de LX5, de 3D1 stereocamera en de hybride-modellen moeten het nog iets langer uitzingen.

We mochten al even met de camera's spelen, al waren het nog pre-productiemodellen. Foto's maken om de beeldkwaliteit te testen was daarom niet mogelijk.

Panasonic
We mochten in december al even kennismaken met de nieuwe compactcamera's.

Panasonic Lumix TZ30TZ30

De meest geavanceerde camera die Panasonic presenteert is de TZ30. TZ staat voor Traveller Zoom, een reiscamera met een groot zoombereik dus. Panasonic heeft de TZ30 20x zoom met 24mm groothoek meegegeven, waar voorganger TZ20 het moest doen met 16x zoom. Ondanks de toename van het zoombereik, is de camera zelf niet significant gegroeid ten opzichte van het model dat hij aflost.

Panasonic stopt het model vol met haar laatste snufjes, zoals een touchscreen met touch-af, een 14-megapixel backlit-sensor, een nieuwe hdr-functie en gps. Die laatste is uitgebreid met een kaart-functie. Op een bijgeleverde dvd vind je diverse kaarten, die je naar je geheugenkaart kunt kopiƫren. Zo hoef je alleen de kaarten mee te nemen die je ook daadwerkelijk gaat gebruiken. Filmen kan de Panasonic TZ30 ook, je kunt video opnemen in 1080p met 50 beelden per seconde.

TZ30
Gps-functie met kaartweergave is nieuw en exclusief voor de TZ30

Leica V-Lux 40

Net als bij de TZ20 en diens voorgangers, zal er ook van de TZ30 waarschijnlijk weer een Leica-variant komen. Verwacht binnen niet al te lang een Leica V-Lux 40. Overigens wilde de uit Japan overgevlogen Panasonic-medewerker hier nog niks over kwijt, maar ontkent werd het evenmin.

TZ25Lumix TZ25

Iets onder de TZ30 vinden we de TZ25. Deze camera heeft ook een backlit-sensor, zij het met 12 in plaats van 14 megapixels. Het zoomobjectief werd overgenomen van de TZ20, wat neerkomt op 16x-zoom en 24mm groothoek. Ook in andere opzichten is de TZ25 een uitgeklede versie van de TZ30. Naar gps en een touchscreen zoek je tevergeefs, de filmfunctie bedraagt 1080i bij 50 beelden per seconde.

Lumix FX80

Wil je een camera die kleiner en compacter is dan de TZ-serie, dan kun je kijken naar de Panasonic FX80. Deze kleine camera heeft net als zijn grote broers een Leica-objectief, in dit geval met 5x optische zoom. Wel is het objectief met een maximaal diafragma van f/2.5 lichtsterker. Een high speed-ccd stelt de FX80 in staat om video op te nemen in 1080i met 50 beelden per seconde. Panasonic heeft de camera voorzien van een touchscreen en het filter beauty-retouche, waarmee je snel huidstinten kunt verzachten en zelfs make-up aan je foto kunt toevoegen.

FX80
Mr. Watanabe van Panasonic Japan toont hier de defocussing-functie van de FX80

Panasonic Lumix LS6LS6

Helemaal onder in het assortiment vind je de LS6 terug. Deze simpele compactcamera heeft 5x optische zoom met 26mm groothoek, een optische stabilisatie en een 720p-filmfunctie. Naar effectfilters, zoals alle andere compactcamera's van Panasonic die hebben, zoek je tevergeefs.

Panasonic Lumix FT4 en FT20

Naast de vier 'gewone' compactcamera's komt Panasonic ook met twee onderwatermodellen. Van die twee is de FT4 de meest geavanceerde. Zo krijg je een Leica-objectief met 4,6x zoom, gps, 1080i-filmfunctie, een barometer, hoogtemeter en kompas. Een echte camera voor outdoor-liefhebbers dus. Het toestel kan maximaal twaalf meter diep de zee in.

FT
Links de Panasonic FT4, rechts de simpelere FT20

Wil je wel af kop je onder met je camera, maar denk je al die extra functies niet nodig te hebben? Dan kun je eens kijken naar de FT20, die het zonder gps, kompas, barrometer en hoogtemeter moet doen. Wat je wel krijgt is een camera die je tot vijf meter onder water kunt gebruiken, 4x optische zoom heeft en kan filmen in 720p-resolutie.

Panasonic LX6?

Op de vraag wanneer er een opvolger komt voor de Panasonic LX5 kregen we helaas geen antwoord. Deze high-end-compact stamt uit eind 2010, maar de 10-megapixelsensor stamt in de basis nog uit de LX3, die halverwege 2008 het levenslicht zag. Met de opgefriste Canon S100, wordt het ook voor de LX5 zo langzaam aan tijd voor een opvolger met een verbeterde sensor. Wellicht zelfs in een groter formaat, zoals de Canon G1X en in mindere mate de Fujifilm X10 dat hebben.

Line-up
Zo ziet de huidige line-up er uit, links de modellen die zijn opgevolgd, rechts de nieuwe camera's

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse