Panasonic LX100 met mft-sensor

Panasonic introduceert LX100, compactcamera met mft-sensor en vast objectief

Raymond 4144 1
Panasonic heeft op de Photokina het witte doek gehaald van de LX100 compactcamera. Het toestel heeft een 16-megapixel mft-sensor en een lichtsterk vast objectief en kan filmen in 4k. De LX100 is de eerste camera van Panasonic die een vast objectief combineert met een grote sensor.

Het objectief komt uit de stallen van Leica en heeft een bereik van 24-75mm. De diafragmawaarde bedraagt f/1.7-f2.8.

De sensor is een zogeheten multi-aspectsensor, foto's kun je nemen in diverse beeldverhoudingen. Het werkelijke aantal beschikbare beeldpunten zal in de praktijk daarom wat lager zijn dan 16 megapixels. Het iso-bereik bedraagt 200-25600, via een extra optie kun je deze verder verlagen naar 100. In burst-mode schiet je 11 foto's per seconde op maximale resolutie. Een flitser kun je bevestigen via een hot-shoe. De camera praat met de buitenwereld via wifi en nfc. Voor scherpstelling gebruikt Panasonic hun dfd (depth from defocus)-systeem, wat een scherpstelsnelheid van 0.14 seconde mogelijk moet maken.

LX100 lens

Geen PSAM meer

De camera heeft geen PSAM-draaiknop meer. In plaats daarvan begrijpt de camera zelf welke mode je wilt gebruiken. Het objectief bevat namelijk een diafragmaring en bovenop de camera is een jog dial geplaatst met daarop sluitertijden. Zowel de diafragmaring als het sluitertijdwiel bevatten een a-stand, de camera bepaalt zelf de PSAM-modus aan de hand van of je danwel geen, danwel een van beide a-standen of allebei de a-standen tegelijkertijd gebruikt.

Panasonic LX100 wit

Ingebouwde evf

De camera beschikt over een ingebouwde elektronische zoeker van 2,7 megapixel en een vergroting van 0,71x.

Panasonic LX100

4K-filmfunctie en 4K Photo

Dankzij de Venus Engine beeldprocessor kun je filmen in 4K (3840x2160 pixels) op 25/30fps, in MP4-formaat. Schroef je de filmresolutie terug naar full-hd, dan kun je filmen in 60/50 fps. Een nieuwe feature is 4K Photo. Hiermee kun je een 8-megapixel 'still' uit een video extraheren en zo onverwachte momenten of gemakkelijk een 'best shot' uit een serie stills kiezen.

De Panasonic LX100 komt niet geheel onverwachts, geruchten wezen al in die richting. Veel van de specificaties waren al uitgelekt. De adviesprijs bedraagt 899,95 euro. In november ligt het toestel in de winkels.

afbeelding van Raymond

Raymond Luijbregts | Manager contentmarketing

Raymond Luijbregts(32) was hoofdredacteur van Clipboard Publishing van 2005 tot 2014. Hij studeerde journalistiek aan de Fontys Hogeschool in Tilburg en begon op zijn 23e bij dit magazine. Na vele reviews van laptops, smartphones en verhalen over marktontwikkelingen, het web en (open source) software nam hij in 2008 het hoofdredactionele stokje over van Peter Kulche. Hij is tevens de mede-grondlegger en ex-hoofdredacteur van DIGIFOTO Pro.

Zijn interesses liggen bij het internet, social media, blogging, content marketing, SEO en technologie in het algemeen.

Twitter: @rluijbregts
Google+: plus.google.com/+RaymondLuijbregts
Web: 

Bekijk alle artikelen van Raymond

afbeelding van Anoniem

Het blijkt inderdaad een 4/3 sensor te zijn. In de praktijk word die
grote in geen enkele aspect ratio (4:3,3;2, 16:9, 1:1) helemaal benut:

http://www.dpreview.com/previews/panasonic-lumix-dmc-lx100

De sensor word ook in de 4/3 aspect ratio zodanig gebruikt dat deze sensor werkt als een 1,5 inch sensor, dus groter dan de de sony rx100 serie(1 inch), maar kleiner dan de geheel gebruikte 4/3 sensor.

Door deze keuze kan de camera compact blijven met toch een lichtsterke, vaste lens 24-75mm equiv. F1.7-2.8 lens
Het lijkt mij een goede keus:
-Iets groter dan de sony RX100,
maar potentieel betere foto kwaliteit(grotere sensor)
-kleiner scherpte diepte door de lichtsterke lens
-iets grotere, dus makkelijker te bedienen knoppen.

Ziet er goed uit!