Panasonic introduceert 20-inch Toughpad 4K

Panasonic introduceert 20-inch Toughpad 4K

jesse kraal 6093 0
Op de IFA in Berlijn, de grootste elektronicabeurs van Europa, introduceert Panasonic de Toughpad 4K, een 20-inch tablet met 4K-resolutie. Panasonic mikt met de tablet op professionele gebruikers zoals architecten, 3D-tekenaars en fotografen. DIGIFOTO Pro is bij de introductie.

Al in 2001 introduceerde Panasonic haar eerste tablet, de Toughpad. Twaalf jaar later is een gloednieuwe 20-inch 4K-tablet de nieuwste toevoeging aan de lijn met extra stevige tabletcomputers. Net als eerdere tablets in die lijn, is ook de Toughpad 4K gericht op professionele gebruikers. Volgens Panasonic maakt het hoge-resolutiescherm de nieuwste Toughpad ook interessant voor fotografen.

Beeldscherm

Laten we dan ook beginnen bij het beeldscherm, deze heeft een diagonaal van 20-inch en een 4K-resolutie met 3:2-verhouding, wat neerkomt op 3840x2560 pixels. Daarmee heeft het scherm een pixeldichtheid van 230ppi. Panasonic gebruikt een in eigen huis ontwikkelde IPSa-techniek, waarbij de verschillende beeldpunten groter zijn en dichter bij elkaar liggen. Dat resulteert volgens de fabrikant in een scherm dat zowel helderder als energiezuiniger is dan een vergelijkbaar scherm met conventionele ips-techniek. Het kleurbereik komt voor 98 procent overeen met sRGB.

4k tablet

Touch Pen

Je kunt het scherm bedienen met maximaal tien vingers, maar ook een pen behoort tot de mogelijkheden. Pansonic gebruikt hiervoor een compleet andere techniek dan bijvoorbeeld Wacom. Panasonic heeft de techniek in de pen verwerkt in plaats van in het scherm zoals Wacom dat doet. Dit heeft als nadeel dat de pen voorzien is van een batterij die na zes uur, twee uur aan de lader moet hangen. Daarentegen is de pen nauwkeuriger en is kalibratie overbodig volgens de fabrikant. De pen is in staat 2048 drukniveaus te herkennen en is daarmee net zo gevoelig als de Wacom Intuos Pro-pentablets.

Windows 8.1 Pro

Panasonic's Toughpad 4K is een opzichzelf staande computer en draait op Windows 8.1 Pro. Er komen twee verschillende varianten, de standaard versie en een snellere Performance-versie. Eerstgenoemde beschikt over een Intel Core i5 vPro-processor en 4GB RAM-geheugen. De Perfomance-versie doet daar nog een schepje bovenop met een Intel Core i7-processor en 8GB RAM. Dat laatste kan eventueel uitgebreid worden tot 16GB. Beide versies beschikken over een 256GB ssd.

Panasonic 4K tablet back

Afmetingen

Hoewel het apparaat behoorlijk aan het formaat is vanwege het grote scherm, heeft Panasonic het gewicht betrekkelijk laag kunnen houden. De standaard versie weeg 2,3 kg, de Performance is 400 gram zwaarder. Dit is mogelijk dankzij een fibreglass-chassis, dat slechts 280 gram weegt. Het geeft de tablet ook extra stevigheid, je kunt de tablet vanaf 30 centimeter laten vallen zonder dat deze stuk gaat en zelfs 70 centimeter als je er voor zorgt dat de onderkant van de tablet als eerste de grond raakt. Met 12,5 millimeter is de Toughpad 4K bovendien behoorlijk dun.

Prijs en beschikbaarheid

Vanaf november zal eerst de standaardversie van de Toughpad 4K beschikbaar komen voor zo'n 4500 euro. De Performance volgt halverwege 2014, een prijs van dat apparaat is nog niet bekend.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse