Panasonic 20mm f/1.7 II lekt uit

jesse kraal 1721 7
Het was een van de eerste 'primes' voor Micro Four Thirds en zijn prima beeldkwaliteit maakt van de Panasonic 20mm f/1.7 een populair objectiefje. Het lijkt er echter op dat Panasonic toch met een nieuwe variant komt, die optisch wellicht ongewijzigd blijft.

Op geruchtenwebsite 43rumors.com is de eerste foto van Panasonic's tweede 20mm f/1.7 verschenen, tegelijk met een lijstje specificaties. Qua optische constructie verwachten we geen spectaculaire veranderingen, nog altijd bestaat de 20mm uit zeven elementen in vijf groepen. Twee van die elementen zijn asferisch van vorm. Ook de afmetingen zijn met 25,5 bij 63 millimeter exact gelijk gebleven.

Metaal

Wel is de behuizing op de schop gegaan, kunststoffen maken plaats voor metaal en dat kunnen we enkel toejuichen. Echt goedkoop is de 20mm niet, dus een hoogwaardiger uiterlijk doet meer recht aan de prijs en de prestaties moet ook Panasonic gedacht hebben. Je kunt in het vervolg kiezen uit twee kleuren: zilver en zwart. Ook op het gebied van prijsstelling verwachten we geen spectaculaire verandering, wij vermoeden dat de nieuwe 20mm dezelfde adviesprijs meekrijgt als de eerste generatie.

panasonic 20mm f/1.7 II
Oud (links) versus nieuw (rechts): de Panasonic 20mm f/1.7

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Arigo Gouverneur

Fraai objectiefje

afbeelding van SK

Los van het feit dat het een super objectief was, verwacht ik dat ze optisch toch wel wat aanpassingen zullen doen. Aangezien het oude objectief nog weleens voor 'banding' zorgde bij hoge iso waarden

afbeelding van Arigo Gouverneur

Als het bij lage iso's niet voorkomt, ligt het dan niet aan de sensor? Of bedoel je iets anders?

afbeelding van jesse kraal

Banding is niet iets wat door het objectief komt, maar door de sensor.

afbeelding van Anonymous

Dat zou je denken, maar blijkbaar weet je dan ook niet alles... Raar dat mijn OM-D WEL banding vertoond met dit objectief, maar geen banding bij bijvoorbeeld m'n 45mm f/1.8 ;-)

afbeelding van jesse kraal

Dat is inderdaad vreemd, en ik had nog niet eerder van het probleem gehoord. Het lijkt specifiek te zijn voor de OM-D en de 20mm. Blijkbaar zijn ze er zelf ook nog niet uit wat het is, want een oplossing lijkt er nog niet te zijn. Wellicht de 20mm II dus...

http://www.dpreview.com/news/2012/06/12/Olympus-acknowledges-OM-D-E-M5-banding-with-panasonic-20mm-f1-7-lens

afbeelding van Anonymous

Klopt inderdaad ;-)

Volgens mij is er nog een M4/3 die er last van heeft.. Maar weet zo niet meer welke.