Paardenfotografie - spelen met een lage winterzon

Raymond 959 0
[BLOG] Afgelopen zaterdag deed ik een paardenshoot voor een vriendin. Mijn uitdaging: koste wat het kost 'kiekjes' vermijden en platen schieten die niet alleen voor haar interessant zouden zijn.

Ik stelde mezelf zo op dat de paarden tussen de zon en mij instonden, om zo een tegenlichtsituatie te creƫren. Om de gloed niet 'weg te belichten' stelde ik mijn camera in op een belichtingsvoorkeur van -2/3 stop. Op die manier bleef de gloed rond de paarden mooi behouden.

Dit leverde echter, zeker in combinatie met het tegenlicht, wat onderbelichte paarden op. In de raw-converter van Photoshop kon ik dit waar nodig aardig herstellen met de schuif voor Lichtopvulling (Fill Light) en zo de details en doortekening in de paarden terughalen. Dat gaf af en toe wat ruis, maar met behulp van Noise Ninja bleef de schade beperkt. De nabewerking was verder een kwestie van contrastversterking, wat plaatselijk doordrukken en tegenhouden en het toevoegen van wat geel voor een warmere toning.afbeelding van Raymond

Raymond Luijbregts | Manager contentmarketing

Raymond Luijbregts(32) was hoofdredacteur van Clipboard Publishing van 2005 tot 2014. Hij studeerde journalistiek aan de Fontys Hogeschool in Tilburg en begon op zijn 23e bij dit magazine. Na vele reviews van laptops, smartphones en verhalen over marktontwikkelingen, het web en (open source) software nam hij in 2008 het hoofdredactionele stokje over van Peter Kulche. Hij is tevens de mede-grondlegger en ex-hoofdredacteur van DIGIFOTO Pro.

Zijn interesses liggen bij het internet, social media, blogging, content marketing, SEO en technologie in het algemeen.

Twitter: @rluijbregts
Google+: plus.google.com/+RaymondLuijbregts
Web: 

Bekijk alle artikelen van Raymond