Overzichtstentoonstelling Kors van Bennekom

Redactie 963 0
Foam presenteert ter gelegenheid van zijn vijfenzeventigste verjaardag een overzichtstentoonstelling van de Amsterdamse fotograaf Kors van Bennekom (1933). De tentoonstelling, waarin veel uniek materiaal is opgenomen, wordt vandaag geopend door Job Cohen,

De straatfotograaf, de theaterfotograaf en de huisfotograaf komen samen in de fotograaf Kors van Bennekom die een oeuvre heeft opgebouwd dat op bijzondere wijze de ontwikkeling van Nederland toont gedurende de tweede helft van de twintigste eeuw.


Ine, Josephine en Janine, Texel © Kors van Bennekom, juni 1962

In 1956, op het hoogtepunt van de Koude Oorlog, begon Kors van Bennekom als fotograaf bij de communistische krant De Waarheid, waar hij tot 1965 werkte. Deze foto's vormen een prachtig document van gewone, hardwerkende mensen in een stad van armoede, wederopbouw en opstand. In 1966 was Van Bennekom betrokken bij de oprichting van de Uitkrant voor Amsterdammers waarvoor hij jarenlang het culturele leven in de hoofdstad vastlegde. Van Bennekom nam de straatfotografie mee naar het theater en portretteerde levendig en brutaal tal van nationale en internationale theatermakers, musici, balletdansers en kleinkunstenaars. Daarnaast heeft Van Bennekom consequent zijn privi-leven gefotografeerd. Deze foto's vertellen het onopgesmukte verhaal van een gezin waarin zijn vrouw Ine, zijn kinderen, kleinkinderen en hijzelf de hoofdrollen spelen.


Kors' Keuze - foto's van Kors van Bennekom 
11 juli t/m 14 september 2008, Fotografiemuseum Amsterdam
Opening - donderdag 10 juli 2008, vanaf 17u30


afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie