Overzichtsexpositie Viviane Sassen

Redactie 600 0
Foam toont een uitgebreid overzicht van het recente werk van Viviane Sassen. Tijdens haar verblijf in verschillende Afrikaanse landen richtte de fotografe een kritische blik op de relatie tussen fotografie en stereotypering.

Sassen bracht een deel van haar jeugd door in Kenia, waar haar vader werkzaam was als arts. Na teruggekeerd te zijn in Nederland, besluit zij jaren later om terug te keren naar Afrika.

Sassen poogt met haar foto's niet alleen haar jeugdherinneringen te verbeelden. Ook stelt zij kritische vragen over beeldvorming, voordelen en de rol van fotografie in dit proces.

Met kleurrijke, surrealistische portretten van Afrikanen zet Sassen zich af tegen het stereotype beeld dat het in het Westen bestaat van het Afrikaanse continent en haar bewoners.

Opvallend is dat de gezichten van de geportretteerden vaak niet zichtbaar zijn. Door de identificatie van de Afrikanen te bemoeilijken, stelt Sassen zich instaat om stereotypen en aannames te ondermijnen.

Bij de expositie verschijnt het boek Flamboya, uitgegeven door Contrasto, met een verhaal van Moses Isegawa en een essay van Edo Dijksterhuis.

 
Elvis, 2007 © Viviane Sassen, Courtesy Motive Gallery, Amsterdam

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie