Overzichtsexpositie Man Ray

Redactie 1357 0
Het Fotomuseum Den Haag presenteert een grote overzichtstentoonstelling van het leven en de kunst van Man Ray. De expositie schept een beeld van een wereldberoemd beeldend kunstenaar, die tegen wil en dank fotograaf was.

Hoewel Man Ray vandaag de dag wordt geroemd om zijn fotografie, heeft hij zelf zijn hele leven geprobeerd om van het predicaat fotograaf af te komen. Man Ray werd liever gewaardeerd om  zijn tekeningen, schilderijen en ready-mades. Begin 20e eeuw verhuisde hij op aanraden van Marcel Duchamp van New York naar Parijs en werd één van de voorlopers van het Surrealisme en Dadaïsme.
 
De expositie toont niet alleen de uiteindelijke kunstwerken die Man Ray produceerde, maar ook het gehele creatieve proces: van ideeën en schetsen tot de uiteindelijke topstukken. Schilderijen, tekeningen en natuurlijke foto’s worden in de expositie gecombineerd met objecten, beelden en documenten uit Man Ray’s nalatenschap.

Met zijn camera zorgde Man Ray ervoor dat fotografie kunst werd. Door de dreiging van WO II vluchtte  hij  naar Los Angeles en richtte zich volledig op schilderen en fotografische experimenten. Zijn commerciële fotografie waarmee hij tot dan toe zijn geld verdiende, gaf hij volledig op.  Vooral bekend zijn de rayografiën; foto’s die hij maakte zonder camera.

In de expositie worden de vier verschillende creatieve fases in Man Ray’s leven nader belicht. Deze fasen hangen samen met de plek waar hij op dat moment woonde; New York, Parijs of Los Angeles. Ook de vrienden die hij had en de ontwikkelingen in de kunstwereld om hem heen, inspireerden Man Ray. Zorgeloos, maar niet onverschillig schept een nieuwe blik op de bevlogen beeldend kunstenaar.

De tentoonstelling kwam tot stand in samenwerking met het Man Ray Trust in Long Island, New York en La Fábrica in Madrid.


Man Ray (1890-1976), Noire et Blanche, 1926. © Man Ray Trust c/o Pictoright Amsterdam

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie