Overzichtsexpositie Fergus Greer in Amsterdam

Redactie 1261 0
Het werk van de Britse fotograaf Fergus Greer komt naar Amsterdam. Onder de titel 'Leigh Bowery & other Butterflies' wordt van 25 september tot en met 6 november een overzicht van zijn foto's getoond in de fotogalerie van Eduard Planting.

De expositie bestaat uit drie verschillende series afbeeldingen. De eerste is een reeks portretten van performance-artiest Leigh Bowery. De beroemde en kleurrijke fotoserie laat zien waarom hij het grote voorbeeld was van zanger Boy George en modeontwerpers als Vivienne Westwood, Alexander McQueen en John Galliano.

De portretten tonen Leigh Bowery in de meest uiteenlopende, zelfgemaakte en vrijwel ondraagbare creaties. Met zijn onvergelijkbare stijl zoekt hij de grenzen op van ‘figuur’ en kleding, mooi en lelijk, man en vrouw. Deze zijn door Greer tussen 1988 en 1994 vastgelegd in 39 ‘Looks’ tijdens zeven sessies.

Foto © Fergus Greer

Vlinders

Als contrast wordt de nieuwste reeks foto’s van Greer getoond, genaamd ‘Butterflies'. De serie is ontstaan als opdracht van één van de grootste vlinderverzamelaars ter wereld. Het onderwerp ‘transformatie’ paste precies bij een vervelende periode die de fotograaf privé doormaakte. Dat uitte zich ook in de vaak merkwaardige titels die hij de foto’s gaf. Greer benaderde de portretten van vlinders op dezelfde manier als hij portretten van mensen maakt.

Beroemdheden

Greer heeft een grote voorliefde voor het portretteren van celebrities, vandaar dat hij in 1997 naar Los Angeles verhuisde. De foto's van deze beroemdheden vormen het derde deel van de expositie. Greer wil in zijn werk de essentie van een persoon in één oogopslag laten zien. Maar wel altijd op zijn eigen manier: “I make them look pretty”.

Foto © Fergus Greer

In de loop der jaren heeft Greer vele honderden celebrities gefotografeerd. Tijdens de expositie in Amsterdam zijn portretten te zien van onder meer Quentin Crisp, Janice Dickinson, Bill Gates, Dennis Hopper, Ozzy Osbourne, Robbie Williams en Prins William en Prins Harry.

Fergus Greer

Greer is geboren in Engeland en opgegroeid in Ierland. Hij studeerde aan de Saint Martins School of Art and Fashion in Londen en aan de Royal Military Academy Sandhurst. Hij begon zijn carrière als fotograaf als assistent van de Amerikaanse fotograaf Richard Avedon en de Britse fotograaf Terence Donovan (1989-1990). Vanaf 1997 was Greer tien jaar in Amerika gevestigd, tegenwoordig woont en werkt hij met name in Londen.

Greer heeft voor talrijke magazines gefotografeerd, waaronder Fortune, GQ, London Sunday Times Magazine, Newsweek, The New Yorker, The New York Times Magazine en Vanity Fair. Zijn werk is te zien geweest in galeries en musea in Amerika, Europa en Australië en is inmiddels opgenomen in vele publieke en private collecties.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie