Oudste foto van een Amerikaanse president wordt binnenkort geveild

Mark IJsendoorn 467 0
Tot voor kort hield een foto van John Quincy Adams, gemaakt in augustus 1843, het record van de oudste foto van een Amerikaanse president. Maar er is een nieuwe foto opgedoken van dezelfde president die vijf maanden eerder is genomen, en die wordt binnenkort geveild.

De nieuwe foto is een daguerreotypie in zwart en wit op een zilveren plaat, en is gemaakt in maart 1843 door fotograaf Philip Haas in Washington DC. Adams was destijds geen president meer, maar Congreslid. De daguerreotypie werd door Adams cadeau gedaan aan een ander congreslid, Horace Everett, die hem tot zijn dood in bezit hield. Een nazaat van Everett vond de foto tussen de bezittingen van zijn ouders en realiseerde zich pas later dat het een foto van de voormalige president was. De eigenaar van de foto verkoopt hem via veilinghuis Sotheby’s, waar hij naar schatting tussen de $150.000 en $250.000 zal opbrengen.

Oudste foto van Adams

De daguerreotypie schept geen erg nieuw beeld van de 76-jarige ex-president. Zijn houding in de stoel, de strenge blik en de warrige bakkebaarden kennen we goed uit andere foto’s. Adams had belangstelling voor fotografie en poseerde in zijn leven voor meer dan zestig portretten. Veel ervan zijn verloren gegaan, maar wie weet liggen er nog veel meer te verstoffen op een zolder.

Bron: NY Times

 

afbeelding van Mark IJsendoorn

Mark IJsendoorn | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Mark