Oud en nieuw Amsterdam gecombineerd

Redactie 1500 0
Schuttingen zijn meestal niet de meest interessante objecten om te fotograferen, maar Leo van der Noort zag er wel wat in. Toevallige voorbijgangers werden met de beplakte schuttingen op de Dam in Amsterdam vastgelegd en nu tentoongesteld in het Stadsarchief.

De verontwaardiging onder omwonenden was groot toen bekend werd dat een aantal belangrijke gebouwen op de Dam voor renovatiewerkzaamheden achter schuttingen zouden verdwijnen. Dat de bekendste plek van de stad, en belangrijke toeristische trekpleister, ontsierd zou worden en een onaantrekkelijke indruk zou maken, schoot in het verkeerde keelgat. Het plan om de schuttingen te beplakken met reproducties van aan de Dam gerelateerde afbeeldingen, werd dan ook met beide handen aangegrepen. 


Peter Doeswijk

Peter Doeswijk, die al eerder bouwplekken in de stad opsierde, kreeg de klus de schuttingen voor het ABN AMRO-gebouw te voorzien van grote kopieën van historische schilderijen van de Dam uit de collectie van het Amsterdams Historisch Museum. Zo werden vanaf 2009 de werkzaamheden aan het oog onttrokken en werd tegelijkertijd de geschiedenis van de Dam aanschouwelijk gemaakt.


Leo van der Noort

Het was vervolgens Leo van der Noort die opmerkte dat deze mengeling van historisch en hedendaags decor, waar dagelijks duizenden mensen aan voorbijtrekken, een bijzonder beeld kon opleverden. Hoewel het straatbeeld van de stad natuurlijk is veranderd in de afgelopen eeuwen, lijken de mensen die, etend, pratend, lachend en kijkend voorbijkomen op te gaan in het historisch beeld achter hen.


Mensenfotograaf

De 'mensenfotograaf' Van der Noort gaat het liefst met zijn camera de straat op om mensen in het straatbeeld vast te leggen. Hij portretteerde vele bekende en onbekende personen en maanden fotografeerde hij een paar keer per week de passanten van de schutting op de Dam. Het Stadsarchief van Amsterdam kocht recent een selectie van dertig foto’s aan, welke zij deze maand tentoonstellen in 'ogen' van hun pand aan de Vijzelstraat.

Foto's © Leo van der Noort

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie