Oscar van Alphen (87) overleden

Redactie 569 0
Afgelopen weekend is in de nacht van zaterdag op zondag Oscar van Alphen op 87-jarige leeftijd overleden. De fotograaf, geboren als Kees Nieuwenhuijzen, stond bekend als voorvechter van de kritische documentairefotografie.

Oscar van Alphen publiceerde zijn eerste fotoboek, Kinderen in de grote stad, in 1958. Het boek geldt als een voorbeeld van het naoorlogse humanisme in de fotografie. In de jaren zestig werd hij lid van de Gkf en werd zijn werk politieker en abstracter. Zo produceerde hij in de jaren zeventig en tachtig verschillende boeken over de RAF-periode en de Palestijnen. Een ander bekend werk van Van Alphen is 'De slak op het grasveld' uit 1992, met teksten en citaten van onder andere Hugo Claus, Jean-Paul Sartre en Maarten 't Hart.

Nederlands Fotomuseum

De fotografische nalatenschap van Oscar van Alphen wordt beheerd door het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam. Frits Gierstberg, hoofd tentoonstellingen bij dit museum, schreef eerder over Van Alpen dat hij 'de eerste documenatirefotograaf in Nederland was die zijn twijfel over de mogelijkheden van het medium om de werkelijkheid weer te geven consequent in zijn werk tot uitdrukking bracht'. In 1985 maakte Van Alphen de audiovisuele installatie 'De Oorlogen', welke enkele jaren geleden op initiatief van Paradox is gereconstrueerd.


Foto © Bas Vroege

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie