'Opvolgers voor Canon TS-E 45mm en 90mm f/2.8 op komst'

jesse kraal 1828 0
Het voorjaar van 1991 was een mooie voor liefhebbers van tilt-shiftobjectieven. Canon kwam in april van dat jaar namlijk met een complete line-up van drie tilt-shiftobjectieven: een 24mm, 45mm en 90mm. Die eerste werd in 2009 afgelost, de overige twee moeten nog heel even volhouden.

Van de drie objectieven die in 1991 werden geïntroduceerd, kreeg alleen de 24mm f/3.5 het begeerde rode L-randje. Waarom is niet helemaal duidelijk, de overige twee objectieven zijn qua prijs en qua bouwkwaliteit namelijk prima vergelijkbaar. In 2009 krijgt de 24mm een opvolger die optisch een stuk beter is, maar ook een nieuw tilt-shiftmechanisme biedt dat verstellingen onafhankelijk van elkaar mogelijk maakt. Bij de oude tilt-shiftobjectieven kun je enkel 'shiften' in dezelfde richting als de tilt-verstelling. Wilde je deze verstellingen een kwart slag van elkaar draaien, dan zul je het objectief moeten wegbrengen voor modificatie. Tegelijk met de nieuwe 24mm, komt ook een TS-E 17mm f/4L beschikbaar.

Canon TS-E
De Canon TS-E 45mm en 90mm f/2.8 lopen al mee sinds 1991. Tijd voor opvolging dus!

Volgens Canonrumors kunnen we wellicht nog voor het einde van het jaar kennis maken met de opvolgers van de TS-E 45mm en 90mm f/2.8. Wel duurt het volgens de website nog tot tenminste begin volgend jaar voordat beide objectieven in de winkel liggen. Hoewel de website verder nog geen details weet te vermelden over beide objectieven, durven we er vergif op te nemen dat ze zowel van het nieuwe tilt-shiftmechanisme zullen profiteren als ook een rood randje aangemeten krijgen en dus deel zullen uitmaken van de L-serie. 

Canon TS-E
In 2009 kwam de Canon TS-E 17mm F/4L de gelederen versterken. Het tilt-shiftmechanisme van dit objectief zullen we zeer waarschijnlijk terugzien op de nieuwe 45mm en 80mm tilt-shifts.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse