Opvolger voor Fujifilm X100 met X-trans-sensor op komst?

Julian 2089 0
Volgens een fotograaf die door Fujifilm gesponsord wordt, komt de fabrikant binnenkort met een opvolger van de X100. De nieuwe camera zal net als de X-Pro1 en X-E1 een X-trans-sensor krijgen.

De X-trans-sensor werd geïntroduceerd in de Fujifilm X-Pro1. Het is een cmos-sensor met een bijzonder ontwerp. In tegenstelling tot een standaard Bayer-patroon zijn de RGB-microlensjes niet in clusters van vier geplaatst, maar semiwillekeurig verspreid. Een low-pass-filter is niet meer nodig waardoor de sensor scherpe beelden levert. In de praktijk presteert de X-trans-sensor uitstekend, concludeerden we in onze Fujifilm X-Pro1 review.

Fujifilm X100-opvolger met X-trans-sensor

In de opvolger van de Fujifilm X100 kunnen we ook zo'n X-trans-sensor verwachten. Dat schrijft Tony Bridge in f11, een online fotografiemagazine. Bridge laat deze bewering vallen in zijn review van de Fujifilm X-E1. Op de website van de fotograaf is te zien dat hij wordt gesponsord door Fujifilm, mogelijk is hij al op de hoogte van camera's die nog gaan komen.

Er gaan geruchten over een aankondiging van Fujifilm begin 2013. Dat zou wel eens samen kunnen vallen met de CES-beurs voor elektronica, die begin januari plaatsvindt in Las Vegas.

Of de opvolger van de Fujifilm X100 dezelfde 16-megapixelsensor krijgt als de X-Pro1 en X-E1, of dat het om een nieuw exemplaar gaat is nog niet bekend.

Fujifilm X100 opvolger
Tony Bridge schrijft over de X100-opvolger in zijn Fujifilm X-E1 review in f11 magazine