Oproep tot 'boycot' nieuwe contracten Getty

Redactie 1680 0
Niet alleen de Amerikaanse Society of Media Photographers en Photographic Artists hebben hun leden opgeroepen niet de nieuwe contacten van Getty te ondertekenen. Ook de Britse Association of Photography is het niet eens met de nieuwe overeenkomst.

Getty Images, het grootste stockfotografie-agentschap van de wereld, heeft eerder dit jaar een nieuwe contract opgesteld. Hierin wordt het voor hun mogelijk om foto's over te hevelen van het ene licentie-model naar het andere. Zo kunnen zij bijvoorbeeld foto's die eerst beschermd waren licentievrij maken. Ook verliezen fotografen door de wijzigingen in het contract de mogelijkheid om te voorkomen dat hun foto's gelicenseerd worden voor andere (multimediale) producties.

Geen voordelen

Voor fotografen is er geen mogelijkheid om onder de nieuwe clausules in het Getty-contract uit te komen, behalve door niet te tekenen. Getty hangt daar een simpele conclusie aan vast: geen werk meer. Verscheidene buitenlandse fotografie-organisaties hebben zich al beklaagd bij Getty om de controversiƫle wijzigingen ongedaan te laten maken. 'Er zitten geen voordelen aan het nieuwe Getty-contract en dit zou dan ook als gelegenheid gezien moeten worden om de keuzes te revalueren', aldus Eugene Mopsik van de ASMP in een memo die eerder deze week werd verspreid.

Groei

Volgens Getty is er echter geen kwaad in het spel. Zij stellen dat de contractveranderingen slechts te maken hebben met een 'update voor onze creatieve leden' zodat hun foto's 'beter gebruikt kunnen worden door toekomstige klanten en we kunnen blijven groeien in deze veranderende markt'. Volgens APA zijn de veranderingen enkel een signaal dat Getty bezig is zijn eigen toppositie te verstevigen over de rug van haar leden 'zonder rekening te houden met de schade dat dit oplevert voor de rechten van deelnemende fotografen'.

Op het moment van schrijven zijn er nog geen Nederlandse belangenorganisaties die haar leden afraden het nieuwe contract van Getty te ondertekenen.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie