Oproep Project NL in Beeld

Redactie 902 0
Veranderende landschappen zijn moeilijk in kaart te brengen. Stichting Saxifraga wil met het project NL in Beeld toch een poging wagen door van elk kilometerhok in Nederland minstens drie foto’s krijgen. De stichting vraagt hierbij jouw hulp.

De laatste decennia is er erg veel veranderd in het Nederlandse landschap en de volgende decennia zal dat proces zich nog sneller voltrekken. Die verandering zijn het resultaat van de invloeden van economische activiteiten op hun omgeving. Er worden wegen aangelegd, Vinex-wijken gebouwd en het gras wordt steeds vroeger gemaaid, terwijl veel koeien meer in de stal dan in de wei verblijven. Een deel van die veranderingen kun je door vergelijking van topografische kaarten en door statistieken vaststellen. Maar een belangrijk deel van die veranderingen krijg je zo niet helder.

Drie keer elk kilometerhok

De aan ECNC gelieerde stichting Saxifraga start het project NL in Beeld. De bedoeling is om van elk kilometerhok in Nederland ten minste drie foto’s te maken volgens een gestandaardiseerde methode. Deze verzameling foto’s zal het mogelijk maken om kwantitatief vast te stellen hoe het Nederlandse landschap er nu uit ziet. Als zo’n project over tien of twintig jaar wordt herhaald, is volgens de organisatie de ontwikkeling van de veranderingen in principe eenvoudig te analyseren. Bovendien kan iedereen zien hoe Nederland er nu uit ziet.

Verspreidingsatlas

Het project van Saxifraga gebeurt in samenwerking met SOVON en De Vlinderstichting. Zij willen meedoen aan het project zodat het gezamenlijke materiaal voor een analyse van het landschap voor een eventuele volgende verspreidingsatlas kan worden gebruikt. Alle foto’s worden tevens op een website geplaatst en zijn voor iedereen toegankelijk en vrij te gebruiken.

Meedoen?

Het gaat om een groot project, dat alleen met de hulp van veel fotografen uitvoerbaar is. De organisatie hoopt honderden fotografen enthousiast te maken voor dit project. Als hen dat lukt zal na enkele jaren het project uitgevoerd zijn. Deelname is voor iedereen mogelijk. Er is een handleiding voor fotografen opgesteld en er zijn digitale topografische kaarten op schaal 1:25.000 beschikbaar. Je kunt meedoen door een mailtje sturen naar saxifraga@planet.nl.


afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie