Opmerkelijk fenomeen: Miroslav Tichý (1926-2011)

Redactie 1102 0
Miroslav Tichý werd pas op 79-jarige leeftijd ontdekt. Zijn specialiteit: heimelijk genomen foto’s van vrouwen, die hij met een zelfgebouwde camera fotografeerde. Helaas mocht hij de roem maar zes jaar meemaken, hij overleed op 12 april 2011.

Tichý overleed op 84-jarige leeftijd en stond pas zes jaar in de schijnwerpers van de internationale fotografiewereld. ‘Miroslav Tichy was een van de meest mysterieuze en teruggetrokken kunstenaars van de twintigste eeuw,’ vertelt Brian Wallis, hoofdconservator bij het International Center of Photography.


Foto © Miroslav Tichý

Vrouwelijk schoon

Bekend werd Tichý met de smoezelige, snapshotachtige foto’s die hij nam van vrouwen uit zijn geboortestad Kyjov. Voor dorpsgenoten moet hij een verschijning zijn geweest zoals hij met een zelfgemaakte camera van karton, blikjes, tape en ijzerdraad door de straten en langs het zwembad struinde. Zijn films ontwikkelde hij in een emmer waarna hij de foto’s aan zijn waslijn te drogen hing.


Aandacht voor imperfectie

Heel zorgvuldig ging Tichý niet met zijn beelden om. Vaak gebruikte hij ze als notitieblok of aanmaakmateriaal voor zijn open haard. Zijn buurman zorgde ervoor dat de foto’s tamelijk ongeschonden bleven en het was curator Harald Szeemann die een selectie van zijn werk in 2004 liet zien op de Biënnale van Sevilla. Een jaar later, Tichý was toen 79 jaar, won hij de New Discovery Award op de Les Recontres d’Arles.

Sublieme stuiptrekking

Sindsdien werd het werk van de fotograaf internationaal tentoongesteld en besproken door verschillende media. Ook het Fotomuseum Den Haag exposeerde zijn werk dat de organisatie beschouwde als de laatste, sublieme stuiptrekking van het analoge fotografietijdperk. Tichý, die zelf zijn woonplaats Kyjov in Moravië de laatste vijftig jaar niet één keer heeft verlaten, werd de afgelopen jaren vereerd met grote overzichttentoonstellingen in het Centre Pompidou in Parijs en het ICP in New York.

App

Hoewel Tichý op 12 april overleed, blijft er nog veel van hem bewaard. Allereerst natuurlijk zijn foto’s van vrouwen die zich onderscheiden door imperfectie. Daarnaast is de speciale iPhone-app 'Bad Camera' ontwikkeld waarmee je je foto’s kunt bewerken tot ze er net zo gehavend uitzien als die van Tichý.


afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie