Ophef over nominatie Zilveren Camera voor defensiefotograaf

Julian 798 0
Enkele dagen na de bekendmaking van de nominaties voor de Zilveren Camera 2007 blijkt niet iedereen even blij te zijn met de nominatie van defensiefotograaf Sjoerd Hilckmann. Het beeldmateriaal in opdracht van defensie zou geen objectieve weergave zijn.

Het balletje begon te rollen nadat Jan-Edward vlak na de bekendmaking van de nominaties op zijn weblog (populair onder fotojournalisten) een opmerking maakte over het feit.

De nominatie betreft een serie over de Nederlandse 'Task Force Uruzgan' in de categorie Buitenlands documentairefotografie. De Zilveren Camera is een prijs voor de beste persfoto's van het afgelopen jaar. Een aantal fotojournalisten heeft bij de organisatie van de prestigieuze fotowedstrijd geklaagd over de nominatie van Hilckmann. Zo zegt Geert van Kesteren: "Laat de Zilveren Camera niet afpakken door het ministerie van Defensie!"

"Laat de Zilveren Camera niet afpakken door het ministerie van Defensie!"

Hilckmann werkt in Afghanistan voor de afdeling Audiovisuele Dienst Defensie. Hij is niet in Uruzgan aanwezig met journalistieke bedoelingen. De foto's die hij in opdracht van defensie maakt, worden immers niet beoordeeld op informatieve, maar op promotionele waarde. De kritiek is dan ook dat de nadruk teveel ligt op de 'goede' zaken die defensie uitvoert in Afghanistan.

Verweer
Het bestuur van de stichting Zilveren Camera verweert zich: "Hilckmann is beroepsfotograaf. Voor de jury, die de foto’s anoniem beoordeelt, is niet in de eerste plaats van belang hoe een foto tot stand is gekomen. De kwaliteit is doorslaggevend. In Uruzgan loopt per saldo iedereen aan het handje van Defensie en in die zin pleegt ook iedereen propaganda, want het is uiteindelijk zowel bij journalisten als bij fotografen Defensie die bepaalt wat er naar buiten komt.” Aldus bestuurslid Werry Crone in dagblad Trouw.

Ook voorzitter Bert Janssen van de jury van de Zilveren Camera deed een uitspraak over de situatie: "Inzending staat open voor alle beroepsfotografen. De jury ziet alleen de foto's, en niet de namen van de fotografen, en ook niet de bijschriften. Pas nu de nominaties met naam van de makers zijn gepubliceerd weten we wie de fotografen zijn."

Naast deze voorlopige reacties schijnen er vandaag (maandag) -na verder onderzoek en overleg- nadere mededelingen te komen van het bestuur over de situatie.

Prijs
Het is niet de eerste keer dat Hilckmann in de belangstelling staat van de media. Vorige week won hij met onderstaande foto van het Nederlandse marinefregat 'De Zeven Provinciën' een prijs in de categorie Military Related Photography, uitgereikt door de US Surface Navy Association. Deze wedstrijd heeft echter geen journalistiek karakter en leverde zodoende enkel positieve aandacht op.


© Sjoerd Hilckmann

De e-mails van Jan Banning en Geert van Kesteren gericht aan de Zilveren Camera zijn te lezen op PhotoQ.nl