Ophef over gemanipuleerde foto in Telegraaf (update)

Redactie DIGIFOTO Pro 2824
Opnieuw leven in de brouwerij in fotojournalistiek Nederland. Dit keer is er geen defensiefotograaf genomineerd voor een belangrijke persprijs, maar heeft de Telegraaf de werkelijkheid een draai gegeven door een gemanipuleerde foto te plaatsen.

Ondanks dat het bijschrift onder de foto aangeeft dat één en ander in scène gezet is, reageert journalistiek Nederland verontwaardigt op de plaatsing van een foto in de Telegraaf afgelopen zaterdag. Op de foto staan twee directeuren van forensisch onderzoeksbureau 4iTrust, met op de achtergrond een portret van Nina Brink.

De betreffende foto met het originele bijschrift:


René Ter Haar en Gert van Bee. Opgelucht door ’afscheid’ van Nina Brink. Geënsceneerde foto: Richard Mouw

In werkelijkheid stonden de twee heren voor een witte muur. De geportretteerden zijn kwaad over het artikel. Ze ontkennen iets lelijks gezegd te hebben over de zakenvrouw die eerder betrokken was bij het onderzoeksbureau. Zonder toestemming van de directeuren photoshopte de fotograaf een niet bestaand 'schilderij' aan de muur.

Nederlandse Vereniging van Fotojournalisten
Een primeur volgens Joep Lennarts, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Fotojournalisten (NVF), zo zegt hij in de volkskrant: "Er is wel eens gedoe geweest over het manipuleren van foto’s, maar van het toevoegen van een geheel ander beeldelement in een bestaande foto heb ik nog nooit gehoord. Door het portret van Nina Brink erin te monteren wordt er een nieuwe, heel andere betekenis toegevoegd aan de foto."

Dat het beeld als 'geënsceneerd' aangemerkt wordt is voor de NVF en de betrokken directeuren niet genoeg. Daar hebben ze een punt, gezien de hele term als onjuist kan worden beschouwd in dit geval. Ensceneren ofwel 'in scène zetten' doe je voor je de foto maakt. Deze foto is gemanipuleerd en al was dit in het bijschrift vermeld, dan had ook vermeld moeten zijn wát er gemanipuleerd is.

Matig shopwerk
Het shopwerk van Richard Mouw valt ons overigens behoorlijk tegen. De uitgerekte foto van Nina Brink heeft veel weg van een verkeerd ingestelde breedbeeld TV. Als je dan toch aan het manipuleren slaat, doe het dan goed...

Update 01/02/2008:
Inmiddels blijkt volgens een artikel op volkskrantblog.nl dat fotograaf Richard Mouw ontkent de foto zelf gemanipuleert te hebben. "Ik had het niet eens kunen bedenken omdat ik niet weet dat er een verband is tussen de heren Ter Haar en Van Beek van wie ik de foto heb genomen en Nina Brink." Aldus Richard Mouw. Bij deze onze excuses voor de valse 'beschuldiging' aan het adres van de fotograaf.


Volkskrantblog: Telegraaf fotograaf ontkent knip en plakwerk
De Volkskrant: Nieuwe fase in ‘fotojokken’
De Telegraaf: ’Integriteit en Nina geen goeie combi’ (het artikel met de betreffende foto)

Reageren?
Klik hier


afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie