Encryptie beschermt fotografen en filmmakers

Open brief: fotojournalisten en filmmakers eisen versleutelde camera’s

Fabienne Keijzer 606 0
De bestanden op je computer of mobiele telefoon kunnen versleuteld worden opgeslagen. Zo zijn je bestanden extra beveiligd met een wachtwoord. Maar bij foto- en videoapparatuur is dit (nog) niet mogelijk. Ruim 150 fotojournalisten en filmmakers laten in een open brief aan de grootste cameraproducenten weten dat ze betere encryptie willen.

Camera’s ingenomen bij de Canadese grens

Enige tijd geleden werd fotojournalist Ed Ou staande gehouden bij de Canadese grens toen hij op weg was om foto’s te maken tijdens een Standing Rock protest tegen de oliepijplijn die door het territorium van de Sioux-Indianen in Amerika zal gaan lopen. Bij de grens werden zijn camera’s en telefoon ingenomen en onderzocht, en al zijn documenten en bestanden werden gekopieerd. Hij zat zo’n zes uur vast.

Open brief: fotojournalisten en filmmakers eisen encryptie

Dit voorval was één van de aanleidingen dat ruim 150 fotojournalisten en filmmakers een open brief hebben gestuurd aan de grootste spelers op de cameramarkt om te vragen om versleutelde camera-apperatuur. De brief is verstuurd vanuit de Freedom of the Press Foundation en is ondertekend door prijswinnende foto- en videografen.  In de brief, die is verstuurd aan Canon, Nikon, Sony, Fujifilm en Olympus, staat dat encryptie nodig is om de persoonlijke veiligheid van fotojournalisten en filmmakers te beschermen, alsmede hun bronnen. De brief onderstreept dat het vreemd is dat bijna alle technologieën tegenwoordig beschikken over de mogelijkheden tot encryptie en dat het vreemd is dat dit nog niet het geval is in foto- en videoapparatuur.

Reactie Nikon

Nikon heeft inmiddels gereageerd op de open brief met een statement. Het bedrijf zegt “altijd te luisteren naar de veranderende markt en feedback van fotografen mee te nemen, en doorgaan met het evalueren van producten zodat deze het beste aansluiten op de wensen en behoeften van gebruikers.” Of encryptie in de nabije toekomst mogelijk gaat zijn in camera-apparatuur is niet duidelijk.
Lees hier de volledige brief van de Freedom of the Press Foundation:

Wat is jullie mening hierover? Moeten camera’s encryptie ondersteunen?

Lees ook: Zo slaan jullie foto's op

afbeelding van Fabienne Keijzer

Fabienne Keijzer | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fabienne