Op bezoek bij de Nikon 1-fabriek

jesse kraal 5047 2
Enkele buitenlandse journalisten mochten op uitnodiging van Nikon op bezoek bij de fabriek waar onder andere de Nikon J1 en V1 in elkaar worden gezet. Een interessant kijkje achter de schermen bij de productie van Nikon's compacte systeemcamera.

De Chinese fabriek staat in de provincie Wuxi, vlakbij Shanghai. In de fabriek worden naast Coolpix compactcamera's ook de Nikon 1 J1, V1 en bijbehorende objectieven in elkaar gezet. Er zijn ruim 8000 mensen werkzaam in de fabriek, die elke dag met 130 bussen naar hun werk worden gebracht. Niet iedereen werkt overigens op hetzelfde moment, de fabriek kent zeven verschillende shifts gedurende de dag.

75 procent Nikon J1

Volgens ePHOTOzine is driekwart van de productie van de Nikon 1-camera's toegesplitst op de J1 en slechts een kwart op de V1. Beide camera's worden grotendeels met de hand in elkaar gezet uit respectievelijk 183 en 195 losse onderdelen. De kunststof behuizing wordt in de fabriek zelf gegoten en van een laagje verf voorzien. Grappig detail zijn de Nikon-logo's op de voorkant van de camera's, deze worden met de hand van een laagje witte verf voorzien.

Vooral Vrouwen

De fabrieksarbeiders bestaan voor zo'n 90 procent uit vrouwen, wat voor exacte productieprocessen vrij gewoon is in China. Om -ondanks de witte beschermende kleding- te kunnen zien wie je baas is, zijn er verschillende kleuren mutsjes om de hiƫrarchie aan te geven. Elke werknemer heeft zijn eigen, van een nummer voorziene mok en het gebouw wat alleen de kluisjes van de arbeiders herbergt beslaat al drie verdiepingen.

Mocht het Nikon 1-systeem een groter succes worden dan Nikon zelf verwacht, dan is er naast de fabriek nog een groot stuk braakliggende grond waarop een fabrieksuitbreiding kan plaatsvinden. Dit zou een verdubbeling van de capaciteit opleveren.

Foto's

De diverse journalisten mochten niet fotograferen, wel heeft Nikon zelf beeldmateriaal naar buiten gebracht van de fabriek:

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van F.J. Schillings

very interesting photographs of a new camera in production. I think this camera will be a part of my equipment.

afbeelding van rob van dijk

Nice pictures.
Beautiful cameradesign.