Oorlogsfotograaf Stanley Greene (1949) overleden

Oorlogsfotograaf Stanley Greene (1949) overleden

Jasper van Bladel 692 0
De bekende oorlogsfotograaf Stanley Greene is overleden, dat meldt een woordvoerder van het fotoagentschap NOOR, waar Greene lid van was. Greene maakte al decennia lang reportages in uiteenlopende conflictgebieden.

Fotograaf Stanley Greene was een markante persoonlijkheid en een gerespecteerd lid van fotoagentschap NOOR. Zijn beelden waren duister, hard en gaven de verschrikkingen die een oorlog met zich meebrengt goed over. Zijn bekendste werk maakte hij in het midden van de jaren negentig in Tsjetjenië. Van 1994 tot 2001 fotografeerde Greene uitvoerig dat bloedige conflict, tussen rebellen en de Russische strijdkrachten. Een belangrijk deel van zijn werk uit deze tijd werd in een boek uitgegeven door Actes Sud in 1995: Dans Les Montagnes Où Vivent Les Aigles (Letterlijk: In de bergen waar de adelaars wonen). Hij overleed in Parijs. Al enkele jaren was bekend dat hij leed aan Hepatitus-C. 

Onlangs nog spraken we uitgebreid met Greene over zijn werk en loopbaan. Dit interview werd gepubliceerd in DIGIFOTO Pro 1.2017. We zullen dit interview zeer binnenkort online plaatsen. 

Foto: Dré de Man

Begin

Stanley Greene begon ooit in zijn tienerjaren met het fotograferen van de beweging waar hij deel van uitmaakte, de Black Panthers. In het begin van zijn carrière was hij meer activist dan fotograaf en activist is hij – kind van zijn tijd – in ieder geval in zijn geest altijd een beetje gebleven. Met name door W. Eugene Smith – een van de meest geëngageerde en getalenteerde fotojournalisten – werd hij een echte fotojournalist. Greene heeft een indrukwekkende lijst van wapenfeiten op zijn naam staan en ontving vele onderscheidingen.

Boeken

Stanley Greene was lid van Agence VU in Parijs van 1991 tot 2007. Begin 1993 vestigde Greene zich in in Moskou en werkte voor het Franse dagblad Libération, de tijdschriften Paris Match, Time, The New York Times Magazine, Newsweek, Le Nouvel Observateur en andere internationale nieuwsmagazines. Zijn werk verscheen ook in Anna Politkovskaja's boek 2001, A Dirty War: A Russian Reporter In Chechnya. Hij maakte ook veel indruk met het fotoboek "Open Wound: Chechnya 1994-2003", uitgegeven door Trolley in 2003.

 

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper