Oorlogsfotograaf in conflict met Michael Moore

Julian 830 0
Michael Yon staat op het punt een aanklacht in te dienen tegen Michael Moore. De filmmaker heeft al maanden een prijswinnende foto van de oorlogsfotograaf op zijn website staan, zonder toestemming van de maker.

Michael YonOnafhankelijke oorlogsfotograaf Michael Yon heeft de afgelopen zeven maanden contact gezocht met Moore, om het ongeautoriseerde gebruik van de foto te bespreken. De regisseur van onder andere Fahrenheit 9/11 liet niets van zich horen. De maat is vol voor de fotograaf, die een advocaat in de arm heeft genomen om een rechtszaak aan te spannen.

Yon is niet alleen boos dat de foto zonder toestemming is gebruikt, maar vindt dat Moore hem in een verkeerde context heeft geplaatst. De foto, die door de bezoekers van de TIME-website in 2005 werd verkozen tot foto van het jaar, toont een Amerikaanse militair die een gewond Irakees meisje draagt. Het meisje overleed later aan haar verwondingen. Moore impliceert op zijn website dat de soldaten verantwoordelijk zijn voor de verwondingen. Volgens de advocaat van Yon is dat niet het geval, het meisje was slachtoffer van een autobom.

Op zijn weblog bericht Yon over de kwestie. Nadat een aantal media zijn bericht hadden overgenomen, heeft de advocaat van Moore gisteren telefonisch contact gehad met de advocaat van Yon. De rechtszaak is nog niet ingediend, maar de fotograaf dreigt hier toe over te gaan als Moore niet snel met een handreiking komt.

Bekijk de foto