'Ook Pentax komt met 24MP fullframe'

jesse kraal 2864 0
Dat Nikon binnenkort met de betaalbare fullframe-D600 gaat komen, lijkt sinds de uitgelekte foto's vrijwel zeker. Sony werkt naar verluid eveneens aan een fullframe-camera met dezelfde 24-megapixelsensor en ook Pentax lijkt zich aan een camera met grote beeldchip te gaan wagen.

Geruchten dat Pentax zou werken aan een fullframe-camera hebben we al vaak gehoord, tot nu toe heeft het niets opgeleverd. Wellicht komt daar binnenkort verandering in want de geruchten lijken concreter te worden. Als kandidaat voor de beeldchip wordt de 24-megapixelsensor van Sony genoemd. Deze zit zeer waarschijnlijk in de Nikon D600 en de Sony A99, beide camera's moeten overigens nog gepresenteerd worden.

Compacte behuizing

Pentax zou een zeer kleine behuizing gebruiken, kleiner dan welke fullframe-dslr dan ook. Of dit ook voor de op de D7000 gelijkende D600 geldt weten we niet. De behuizing zal zowel in zwart al zilver leverbaar moeten worden, een optionele batterijgreep zal ook beschikbaar komen. Tegelijk met de camera komt Pentax volgens Photorumors ook met een nieuwe kitobjectief met 28mm groothoek en een onbekende hoeveelheid tele.

Op de aankomende Photokina in september zal Pentax waarschijnlijk het doek van de fullframe-camera trekken, het kan echter nog tot maart duren voordat de camera daadwerkelijk in de winkels zal liggen. Als prijsindicatie wordt 22000 Hong Kong dollar genoemd, ongeveer 2230 euro.

Eerste fullframe-camera

Dat Pentax veel geassocieerd wordt met een fullframe-camera is niet vreemd, ze waren in 2001 de eerste die een dergelijke camera aan de pers voorstelden. Deze afwijkend vormgegeven MZ-D had een 6-megapixel Philips-sensor maar kwam helaas nooit in productie. Een hands-on van DPReview uit 2001 bewijst echter dat de camera al in een vergevorderd stadium was. Uiteindelijk zou Contax de eerste fullframe-camera in serieproductie nemen, met dezelfde sensor van Philips.

Pentax MZ-D
Deze foto van DPReview laat de eerste digitale fullframecamera zien. Deze Pentax MZ-D ging helaas niet in serieproductie

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse