Ontwerper Olympus Pen overleden

Julian 855 0
Yoshihisa Maitani is op 76-jarige leeftijd overleden. De Japanse cameraontwerper stond aan de basis van de originele Olympus Pen uit 1957 en ontwierp vele andere cult-camera’s, zoals de OM-1 en OM-2.

Maitani bouwde zijn eerste boxcamera op 10-jarige leeftijd. Vier jaar later was hij al bezitter van vier ontwerppatenten. In 1956 startte Maitani zijn werkzaamheden bij Olympus. Twee jaar later kreeg hij de opdracht een camera te ontwerpen die in de winkels zou kunnen verschijnen voor minder dan 6.000 yen, het gemiddelde maandelijkse inkomen in Japan destijds. Het resultaat was de Olympus PEN. Maitani ontwierp een camera die ‘zo eenvoudig te gebruiken en te dragen is als een pen’. De camera werd een groot succes en was het begin van een complete serie camera’s volgens het Pen-concept. In totaal zijn er volgens Olympus zo’n 17 miljoen van verkocht.Na zijn eerste succes ontwierp Maitani het startpunt van het legendarische OM-systeem, de Olympus OM-1. Ook de OM-2 komt van de hand van Maitani. In 1992 ontving hij een PMA Hall of Fame Award voor zijn ontwerpen. In 1996 ging hij met pensioen.

Zijn dood, op 30 juli 2009 in een ziekenhuis in Tokio, komt vlak na de introductie van de Olympus Pen E-P1. De camera waarmee Olympus het door Maitani ontworpen Pen-concept vertaalt naar het digitale tijdperk.

Olympus History - the Pen Series
Yoshihisa Maitani - Biografie