Ontdek het FoMu in het FoMu

Redactie 1520 0
Wanneer je aan de zes leden van Outlandish, sinds 2007 een platform voor fotografie, vraagt of ze de collectie van het FoMu in Antwerpen in willen duiken om diverse beelden uit te zoeken en samen te brengen, dan is 'a specter from the land of If' het resultaat.

Het in 2006 opgerichte platform, eerder een collectief, werkt samen met kunstenaars die voornamelijk fotografie gebruiken als medium. Ze steunen hun producties en presentatie in solo - of groepstentoon­stellingen, al dan niet thematisch. Vanaf vandaag is hun tentoonstelling 'a specter from the land of If' te zien in de galerie van het FotoMuseum.

Voor deze tentoonstelling, die tot 5 september loopt, hebben zij getracht diverse beelden uit de collectie van het Fomu te zoeken en samen te brengen. Om dit te bewerkstelligen werkten ze samen met zes fotografen: Frederik Heyman, Sarah Gerats, Fien Muller, Michèle Matyn, Sarah Van Marcke en Simon Vansnick, een groep met elk een heel persoonlijke en aparte benadering van het medium fotografie. 

Intuïtief

Door de verschillende beelden naast elkaar te leggen, willen de makers nieuwe narratieve structuren naar boven laten komen die op zich dienen als inspiratie voor nieuw werk dat tijdens deze tentoonstelling wordt getoond. In tegenstelling tot collectiebeheerders die een collectie kunsthistorisch en wetenschappelijk benaderen, zijn de fotografen puur intuïtief te werk gegaan. 

Foto © Michele Matyn, 'Don't talk to me, don't talk'

Onconventioneel

Outlandish is de confrontatie aangegaan, wat volgens het Fomu een spectrum aan mogelijkheden en verrassende beelden opgeleverd heeft. Zo zijn de fotografen bijvoorbeeld gaan kijken naar stukken uit de collectie die tot op vandaag amper onderzocht konden worden. De verschillende kunstenaars werkten niet aan één gemeenschappelijk werk; de grootste gemene deler in dit project is onafwendbaar de collectie zelf. In de galerie van het FoMu trachten de kunstenaars hun diverse benadering op een onconventionele manier als een geheel samen te brengen.

Publicatie

In samenwerking met Arp Editions werkt Outlandish aan een publicatie rond deze expositie, welke wordt gepresenteerd tijdens de vernissage, volgende week donderdag.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie