Onderzoekers maken 'digitaal instectenoog'

jesse kraal 1452 0
Wij mensen moeten het doen met slechts twee ogen, sommige insecten hebben er wel twintigduizend. Elk oog werkt als een soort pixel, de halfronde vorm van deze facetogen geeft ze een enorm breed zichtveld. Voor bepaalde toepassingen zou een digitale versie van zo'n facetoog uitkomst kunnen bieden.

Onderzoekers zijn er in geslaagd een camera te maken waarvan de fotodetectors over een halve bol zijn geplaatst, de resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature. Daarmee immiteren ze een facetoog (of samengesteld oog), zoals veel insecten en andere geleedpotigen die hebben. Een enkel oog hieruit werkt in feite als een pixel en kan dus maar één helderheid registreren. Ook het digitale 'samengestelde oog' werkt op die manier.

oog
Het digitale oog op een circuitbord. Foto: University of Illinois and Beckman Institute

De resolutie laat overigens nog te wensen over, want het door de wetenschappers gecreëerde oog telt slechts 180 fotodetectors en kan alleen zwart-witbeelden vast leggen. De eerste platte beeldsensoren zijn echter ook zo begonnen, dus wie weet waartoe dit kan leiden. Ook is het digitale insectenoog nog een stuk groter dan een écht insectenoog, zoals onderstaande foto mooi laat zien.

oog
Deze foto laat goed de schaal zien tussen het digitale samengestelde oog en een bij. Foto: John A. Rogers, University of Illinois

Eerder hebben we al bericht over een holle sensor, waardoor objectieven eenvoudiger geconstrueerd zouden kunnen worden omdat beeldfouten door de sensor worden opgevangen. Het grote verschil tussen beide technieken, is dat in het geval van de holle sensor een objectief nodig is, terwijl de bolle sensor kleine microlensjes voor elke fotodetector heeft waardoor een objectief overbodig is. Zo'n digitaal samengesteld oog zou bijvoorbeeld voor beveiligingscamera's of endoscopie van pas kunnen komen.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse