Onderzoek naar Wildlife Photographer of the Year

Julian 1601 0
Er is opschudding ontstaan rond de foto gemaakt door José Luis, waarmee hij de Wildlife Photographer of the Year Award in de wacht sleepte. De gefotografeerde wolf zou een tam dier zijn, in tegenstelling tot wat de fotograaf beweert.

Het Finse natuurtijdschrift Suomen Luonto onthult dat er momenteel onderzoek gaande is naar de winnende foto van de Spaanse fotograaf. Een jurylid van de westrijd, Rosamund Kidman Cox, bevestigde tegenover het Finse tijdschrift dat er momenteel onderzocht  gaande is vanwege verdenking op fraude. De fotograaf heeft de indruk gegeven dat het om een wilde wolf zou gaan, er zou echter divers bewijsmateriaal voorhanden zijn dat het tegendeel bewijst.

Volgens de aanklagers gaat het om een tamme wolf die in gevangenschap leeft in het Cañada Real Center zoological park bij Madrid. Door de winnende foto lichter te maken is de achtergrond zichtbaar en daarmee de gelijkenis met het park. Ook zou de wolf overeen komen met een dier wat in gevangenschap leeft.

Het bewijsmateriaal zou zijn verzameld door andere Spaanse fotografen, die vrezen voor de reputatie van natuurfotografen in hun land. Het is in de prestigieuze wedstrijd niet verboden om foto’s in te zenden van dieren in gevangenschap, maar volgens de regels moet dit duidelijk vermeld worden en geeft de jury voorkeur aan foto’s van wilde dieren.