Onderzoek: 40% van de Nederlanders verliest vakantiefoto's

Julian 1564 0
Volgens onderzoek, uitgevoerd door Seagate, heeft veertig procent van de Nederlanders wel eens vakantiefoto's verloren. Ook blijkt dat bijna één op de drie vakantiegangers de smartphone als primaire camera gebruikt. De resultaten zijn samengevat in een infographic.

Het verliezen van vakantiefoto's wordt door bijna de helft van de respondenten gezien als een ramp, toch heeft veertig procent van de Nederlanders hier al eens mee te maken gehad. In de meeste gevallen is de boosdoener een menselijke fout, de foto's werden per ongeluk gewist (49,8 procent).

Een technisch probleem staat met 39,7 procent op de tweede plaats als oorzaak. Lang niet iedereen denkt aan een goede back-up, 37,4 procent van de Nederlandse vakantiegangers besteedt hier aandacht aan.

Smartphone is populair

Bijna één op de drie Nederlanders gebruikt tegenwoordig zijn smartphone als primaire camera tijdens de vakantie. Onder jongeren (18 tot 34 jaar) is dat zelfs 44 procent. Bijna de helft van deze smartphone-fotografen kampt echter met de soms beperkte opslagruimte. 55-plussers nemen het vaakst een camera mee op vakantie. Slechts 22,4 procent van deze leeftijdscategorie geeft de voorkeur aan de smartphone.

Steeds minder afdrukken

De vakantiefoto's worden bovendien steeds minder vaak afgedrukt. Slechts één op de zes Nederlanders geeft aan nog vakantiefoto's te printen. Wel worden vakantiefoto's vaak gedeeld, het gebruik van een usb-stick of harde schijf is het populairst, gevolgd door email, digitale fotoalbums en sociale media

Seagate heeft het fotografie- en backupgedrag van de Nederlandse vakantiegangers samengevat in een infographic: